Начало Formula E News Формула Е отмени старта си в Китай заради коронавируса

Формула Е отмени старта си в Китай заради коронавируса

583
0
Саня, Формула Е, писта, трасе
трасето в Саня, Китай; снимка: Формула Е

Формула Е обяви, че отменя старта си в Китай заради разпространението на коронавируса. Ситуацията е наблюдавана внимателно и от Формула 1 – надпреварата на пистата Шанхай Интернешънъл Съркюит е планирана за 19 април.

Официалното изявление гласи:

„С оглед на продължаващото разпространение на коронавируса и след внимателни консултации със съответните служби в провинция Хаинан и властите на община Саня Формула Е – заедно с ФИА, Федерацията по автомобилен и мотоциклетен спорт на република Китай (CAMF) и регионалния си партньор Енова Холдингс – реши да не провежда старта в Саня, насрочен за 21 март 2020 г.”

„Световната здравна организация (WHO) обяви международно извънредно положение по отношение на коронавируса. Формула Е взима всички необходими мерки, за да се погрижи за здравето и безопасността на своите служители, участници и зрители. Това е от първостепенно значение.”

„Работим в близко сътрудничество с местните си партньори и власти в Хаинан и Саня. Продължаваме да следим ситуацията, която търпи развитие. Всички страни ще отделят необходимото време, за да проучат възможността за алтернативни дати в случай на подобрение на ситуацията.”

Смъртните случаи вследствие на коронавируса снощи достигнаха 304 според информация на китайската национална здравна комисия

Все повече държави ограничават пътуванията до Китай, множество авиолинии спряха полетите си до там. Сингапур, Съединените щати, Австралия, Нова Зеландия, Виетнам забраниха на чужденци, наскоро пребивавали там, да влизат на териториите им. Русия въведе визови рестрикции. Филипините имаха ограничение за достъп на пребивавали в провинция Хубей, но също го разшириха до всички чужди граждани, посещавали Китай през последните седмици. От там дойде и първият сигнал за смъртен случай извън китайска територия – на пристигнал в страната 44-годишен мъж от град Ухан, където избухна заразата. Множество държави евакуират гражданите си от Китай.

Българското правителство повиши степента на предупреждение за опасност до четвърта степен (предпоследна по сила) и призова да не се пътува за Китай. Пристигащите от там или от засегнати от коронавируса страни ще бъдат поставяни под домашна карантина. При установена висока температура или друг здравословен проблем засегнатите ще бъдат хоспитализирани.

Провинция Хубей, чиято столица е Ухан, е на практика под карантина от миналата седмица

Спрени са градският транспорт и движението по пътищата. В опит да овладеят ситуацията със заразените от коронавирус властите удължиха официалните почивни дни по повод китайската лунна Нова година до 13 февруари. Смята се, че вирусът се е появил в Ухан в края на 2019 г. на пазар за нелегална търговия с диви животни.

Междувременно в града спешно се строят две болници за заразените от коронавируса. Едната, която е с 1000 легла, бе завършена за 8 дни и от утре ще приема пациенти.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.