Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 FOTA и ФИА – рунд пореден

FOTA и ФИА – рунд пореден

39
0

Поредната размяна на писма между организацията на отборите във Формула 1 FOTA и световната автомобилна федерация ФИА се състоя в последните два дни. В петък изтича срокът, даден от администриращата Гран при асоциация, на пет от настоящите екипи в F1 да оттеглят условията си за участие в световния шампионат през 2010 г. Двете страни все още не намират разбирателство помежду си и бъдещето на спорта не е ясно, след като членовете на FOTA твърдят, че са готови да си тръгнат, ако не бъдат удовлетворени. В свое писмо до президента на ФИА Макс Мозли (с копие до Бърни Еклестън) осемте отбора направиха нови предложения за компромис.

Сред тях основните точки са:

1. Управление: да бъдат приети принципите на споразумението Конкорд от 1998 г., които да бъдат осъвременени в близко бъдеще спрямо настоящата ситуация в световен мащаб. В нужната модернизация е абсолютно задължително да бъдат включени подобрена администрация и процедури на комисията за Формула 1 [към ФИА].

2. Средства: предложение за наемане на независима компания, която да изработи методология за одит, която да се прилага във всички отбори. Годишните резултати да се представят на ФИА.

3. Правилата: правилата, очаквани от членовете на FOTA за 2010 г., са тези, посочени в условията им при подаване на молби за участие в шампионата догодина – тоест настоящите с малки промени. Отборите потвърждават отново готовността си да подпомагат нови екипи с двигатели и скоростни кутии на приемливи цени, както и готовността си да преговарят за допълнителна помощ по отношение развитие на шасита.

В края на писмото си организацията на тимовете отбелязва, че черновата на новия Конкорд може да се довърши в съвсем близко бъдеще. Посочено е също така, че те биха приветствали преместването на срока за приемане на участниците за догодина за 1 юли с оглед приключване на точно тези документи.

Днес ФИА изпрати своя отговор на FOTA. От световната асоциация предлагат от своя страна размяна на писма (спрямо принципите от последното споразумение от 1998 г.), която да уреди оставането на тимовете в спорта, след което да се проведат неспъвани разговори за нов Конкорд.

По втората точка контрапредложението на ФИА е отборите да приемат правилата за 2010 г. така, както са публикувани понастоящем. Впоследствие те можело да се променят спрямо съответните процедури.

Освен това асоциацията настоява по отношение правилника за догодина да се направи изключение за двигателите на Косуърт – да бъде разрешено използването на тези агрегати без ограничения, тъй като компанията нямала възможност (и времево, и финансово) да ги пренастрои спрямо настоящите правила.