Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФОТА иска състезание в Северна Америка

ФОТА иска състезание в Северна Америка

47
0

Асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА) иска състезание в САЩ, тъй като вече втора година няма Гран при на Америка в календара. Според ФОТА едно потенциално състезание в САЩ е „изключително важно“ за Световния шампионат.

След като Формула 1 за последно беше на Индианаполис през 2007 година, то загубата на канадската Гран при след миналогодишното състезание означава, че вече няма Формула 1 в Северна Америка. А този континент е ключов играч в автомобилната индустрия.

„Изключително важно е“ – каза председателят на ФОТА, Лука ди Монтедземоло. „Северна Америка представлява за нас част от историята ни, като Ферари има много важни исторически победи на Себринг и Дайтона.“

Формула 1 акостира в Америка в началото на хилядолетието, като имаше серия спънки пред него. Надпреварата от 2001 година например беше първият голям спортен форум след терористичните атаки от септември. През 2005 година пък се състезаваха само шест коли, тъй като каращите с гуми Мишлен останаха в бокса.

„Искаме да се завърнем отново, защото обичаме САЩ. Това е нашият най-голям пазар от много, много години, така че ще направим всичко по силите си, за да има отново надпревара от Формула 1 там. Знаем, че имаме много почитатели там.“