Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 FOTA публикува писмо до феновете на F1

FOTA публикува писмо до феновете на F1

36
0
Формула 1,шеф

Асоциацията на отборите във Формула 1 (FOTA) публикува днес свое писмо до феновете на спорта, подписано от председателя на организацията Мартин Уитмарш и неговия заместник Ерик Булие. В него се разглеждат информацията от миналогодишното глобално проучване на спорта, предприетите стъпки в съответствие с желанията на запалянковците и постигнатите досега резултати.

 

Пълният текст на писмото:

 

Скъпи фенове на Формула 1,

Както може би някои от вас си спомнят, в началото на 2010 г. FOTA проведе глобално изследване заедно със свои партньори.

Проучването търсеше мнения и обратна информация от запалянковците по цял свят и бе проведено, за да разберем по-добре кои са силните ни страни и да определим приоритетите си за бъдещето. Изследването бе изтощително и изискваше средно 35 минути за попълване, поради което бяхме изключително благодарни, че получихме данни от повече от 85 000 фенове от над 190 държави.

Година след като обявихме изводите от него, чувстваме, че е важно да споделим какво предприехме през последните 12 месеца.

Първо, вие дадохте на FOTA сериозен вот на доверие (повече от 80% подкрепа) за работата на организацията в помощ на отборите, за развитие и подобрение на технологиите и подобряване репутацията на F1 по цял свят.

Като фенове дадохте мнението си за това, че Формула 1 трябва да привлече нови последователи, като запази позицията си на върха в автомобилния спорт както в техническа, така и в пилотска перспектива. Повече от 90% посочиха изрично, че са нужни по-интересни надпревари, увеличени възможности за изпреварвания – това се оказаха най-важните въпроси, изискващи незабавното ни внимание.

Чрез техническата работна група на FOTA и в сътрудничество с ФИА и новия доставчик на гуми Пирели поставихме въпроса най-отгоре в дневния си ред. След испанската Гран при – пет кръга изминаха от началото на сезон 2011 г. – се надяваме, че системата на подвижните задни крила и променените смеси на гумите имаха позитивен принос в гореспоменатите области.

В проучването ни ви зададохме и въпроси относно KERS, като информацията от феновете бе, че според вас технологията нямаше достатъчно време, за да докаже предимствата си в спорта. Затова правилата бяха променени, минималното тегло – увеличено, така че системата да може да се използва отново през 2011 г. Надяваме се по този начин F1 да стане неоценима лаборатория, чрез която тази технология бързо да премине към серийните автомобили и обществото като цяло да има полза от F1.

Потърсихме и обратна информация за предложената точкова система за 2010 г. и докато вие одобрихте плана ни точки да се дават до 10-то място, то и заявихте предпочитание за по-голяма разлика за пунктовете, присъждани за победа и по-задните места. Прегледахме наличните данни и системата бе ревизирана преди шампионата за 2010 г., резултат от което бе най-сериозната битка за титлата в F1 от много години – четирима пилоти имаха шанс за короната преди финалната Гран при.

Благодарение на FOM Пръдакшънс вече е възможно и излъчване в HD-формат от началото на сезон 2011 г. – важно постижение, отговарящо на очакванията на мнозина от вас.

Доволни сме от постигнатото досега, но няма да спрем работата си. Знаем, че ни предстои сериозен труд, като намерението ни е да продължим да се вслушваме във феновете, за да насочвате усилията ни към подобрения на обичания от всички ни спорт.

В края на миналогодишното изследване помолихте за възможност директно да общувате с отбори и пилоти; организирахме Фенс Форум в Лондон през 2010 г. и сме доволни да обявим, че още три такива събития са планирани за тази година – в Канада, Великобритания и Италия. И макар че няма да имаме възможност да се срещнем с всички вас, бъдете сигурни, че ще ви слушаме и ще продължаваме да се борим за напредък където и когато е възможно.

Заедно с вас очакваме с нетърпение невероятното предизвикателство на състезанието в Монако.

Искрено ваши,

Мартин Уитмарш и Ерик Булие