Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 FOTA съжалява за оттеглянето на Тойота

FOTA съжалява за оттеглянето на Тойота

21
0

Асоциацията на отборите във Формула 1 FOTA изрази съжаление от новината, че Тойота се изтегля от спорта и затваря отбора си. Новината бе обявена днес на пресконференция в Токио, на която шефът на тима Тадаши Ямашина не сдържа сълзите си. Президентът на Тойота Рейсинг Джон Хаует пък бе вицепредседател на FOTA и един от основните участници в преговорите, довели през лятото до подписване на ново споразумение Конкорд.

Според изявлението на FOTA японската компания е взела решението не само заради тежките икономически обстоятелства в момента, а и поради факта, че „периодът на несигурност и ненужна конфронтация във Формула 1, приключил напълно сега, създаде условия, направили твърде трудно оставането на Тойота в спорта„.

В асоциацията се надяват японският отбор да се върне в Гран при, но настояват управлението на най-високотехнологичната категория автомобилен спорт да се погрижи сезон 2010 г. да е възможно най-успешен.

Усилията трябва да включват подсигуряване присъствието на всички потвърдени отбори – като не бива да забравяме, че заявеният брой все още е по-висок от когато и да било след 1995 г. – както и това спортът да остане фокус за технологични нововъведения и да прави добри състезания. Оттеглянето на важен автомобилен производител не може да бъде подценявано, а причините за него е необходимо да бъдат разгледани„, се казва в рилийса.

Отборите във FOTA пожелават всичко най-добре на вече бившите си колеги и им благодарят за приноса им към Формула 1. В края на изявлението е изразена и лична благодарност към Джон Хаует за работата му в организацията.