Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Французите решават до края на януари дали ще работят за връщане на...

Французите решават до края на януари дали ще работят за връщане на страната им в F1

30
0
Гран при на Франция,Маникур

Проектът за Гран при на Франция ще бъде разгледан до края на януари и ще бъде взето решение дали ще се работи по него, твърди вестник Фигаро. Планът, който е предоставен на премиера Франсоа Фийон, предвижда връщане на страната в календара на Формула 1 през 2013 г. и редуване с белгийската надпревара след това в продължение на 10 години. За провеждане на състезанието се предлага пистата Пол Рикар.

Министър-председателят все още не е дал зелена светлина за обявяване връщането на Гран при на Франция пет години след отпадането на кръга, който бе на трасето Маникур. Спортният министър Давид Дуйе и президентът на френската спортна автомобилна федерация (FFSA) Никола Дешо не могат да предприемат конкретни действия преди одобрението на Фийон, въпреки че според публикацията всичко е готово благодарение на усилията им и година и половина упорита работа.

Смята се, че в края на януари ще бъде обявено създаването на компания, която да се заеме с конкретната организация и документация, както и евентуалното споразумение между Франция и Белгия за редуването им в календара на F1. Трябва да се подпише и договор със собствениците на Пол Рикар – Excellis, принадлежащи на управляващия търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун. Англичанинът купи пистата през 1999 г. и направи пълно реновиране. Кръг от Гран при се провежда там 14 път между 1971 и 1990 г.

Бюджетът на проекта е 30 милиона евро. Проучване, чийто резултати бяха оповестени миналия ноември, показало, че икономическата изгода за района ще е достатъчно голяма, за да оправдае организирането на старт от F1. Има идеи за свързването на надпреварата с различните иновативни технологии за серийни автомобили, програмите за сигурност на ФИА. Рено са проявили особено голям интерес към подобни проекти и имат желание да партнират на организаторите в подобни инициативи с цел промотиране на гамата си електрически модели.

В проучванията са цитирани и данни за това, че Формула 1 е третият по гледаемост спорт в световен мащаб след световните първенства по футбол и Олимпийските игри. Твърди се освен това, че финансирането е изцяло частно и държавата няма участие в него, както и че едно такова събитие би се вписало идеално в развитието на френската автомобилна индустрия.

Допълнителен подтик за проекта може да се окаже фактът, че през 2012 г. цели трима французи ще се състезават във Формула 1. Ромейн Грожан ще кара за Лотус, Жан-Ерик Верн е в Торо Росо, а Шарл Пик – в Маруся.