Начало Картинг Френски триумф във второто издание на Еко 24 часа на България

Френски триумф във второто издание на Еко 24 часа на България

179
0

За втора поредна година картинг пистата в град Хасково се превърна в арена на много адреналин и високоскоростни емоции, които държаха под напрежение всички състезатели по време на оспорваната надпревара – Еко 24 часа на България.

В старта, даден точно в 12 часа, на 12 юни се включиха пилоти от 16 нации, разпределени в 42 отбора. Те се състезаваха в две категории: Gold до 84 кг и Pro до 94 кг.

В класирането в категория PRO първи за втора година се класира френският отбор на MRKPro (Грег Морин, Фабио Паолеши, Наесен Кенет и Кевин Капрас), който навъртя 1576 обиколки и изминати близо 1700 километра. На втората позиция остана отново френски отбор -Kart&DiemPro, завършил с 2 обиколки зад победителите. В този отбор бе и най-предно класиралия се българин – Георги Ванков. Съекипници му бяха Люк Валтер, Феликс Ферир и Гийом Файе.

На трето място финишира отборът от Швейцария – EirizRacingSuisse 2 с изоставане от 3 обиколки от първата позиция. В този отбор отново имаше и българско участие – в лицето на Венцислав Василев и Веселин Паунов, който направи и най-бързата обиколка за цялото състезание.

В категория GOLD първи завърши швейцарският отбор на EirizRacingSuisse 3.

Среброто отиде при един от българските отбори – ProRacingTeam (Юлиан Гошев, Никола Николов, Арам Агопян, Симеон Николов, Тома Маринов). На трето място в категорията се класира тимът на BeokartGP от Сърбия.

И този път статистиката на Еко 24 часа на България показа удивителни резултати. За едно денонощие на картинг пистата в град Хасково, отборите навъртяха общо над 60 000 обиколки и точно 1 440 минути постоянно каране. Организаторите отново успяха да предизвикат всички състезатели. Точно на 12-ия час от старта на надпреварата в полунощ посоката на движение на трасето бе обърната. Това бе съпроводено от зрелищна заря. Промяната бе голямо изпитание и натоварване за духа и тялото на всички пилоти, които трябваше да се преборят  с липсата на сън и преумората, която изпитваха след 12 часа каране.

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели се изправи и „Отбор на звездите“. В него взеха участие актьорът Наум Шопов, певецът Рафи Бохосян, олимпиецът Йордан Йовчев, ултрамаратонецът Краси Георгиев и единственият българин, пилотирал кола от Формула 1 в официална сесия – Владимир Арабаджиев.

В “Звездният отбор” бяха и младият картинг пилот Калоян Върбицалиев,

инфлуенсърът Радо – известен като EpicBathGuy, както и Александър Данчев – Shondy. Те завършиха на последно място, но представянето им донесе страхотни емоции, усмивки и незабравими спомени.

В състезанието участие взе и отборът на „ЕКО и приятели“. Той бе създаден от представители на медии, служители на ЕКО България и победителя от специална онлайн игра, показал най-добро време на предварителните квалификации.

„ЕКО 24 часа на България” e част от Европейския картинг шампионат за издръжливост. Той ще продължи с още два старта. Те ще са на 29 август с „ЕКО 8 часа на България“ на писта Пауталия в Кюстендил и на 2-3 октомври с „ЕКО 24-часа на България“ на картинг писта Хасково.

Организаторите се включиха и в благотворителната кампания за малкия Гого от Хасково. Те предоставиха част от средствата, събрани от таксите за участие в състезанието за неговото лечение.