Начало Formula E News Фрийнс с първа победа във Формула Е

Фрийнс с първа победа във Формула Е

247
0
Робин Фрийнс
Робин Фрийнс, снимка: Формула Е

Робин Фрийнс от екипа на Virgin Racing записа първа победа в кариерата си във Формула Е. Холандецът спечели драматичното състезание за еПри на Париж, 8-и кръг от шампионата.

По време на него 4 пъти имаше пълен режим на жълти флагове, а освен това заваля и дъжд. Въпреки леките си повреди по колата, Фрийнс спечели и остави зад себе си Андре Лотерер от DS Techeetah и пилотите на Audi Sport Дани Абт и Лукас ди Граси.

Паскал Верлайн бе най-бърз в квалификацията, но заради по-ниско налягане от задължителното минимално в гумите той беше дисквалифициран. Неговият съотборник в Mahindra Жером Д’Амброзио имаше същата санкция заради същото провинение. Така двамата заеха последната стартова редица.

Съответно първи стартира Оливър Роуланд от Nissan e.dams, следван от съотборника си Себастиан Буеми. Състезанието започна зад кола за сигурност заради прашното трасе.

След нейното прибиране Роуланд поведе, но след само 2 минути се удари в стената. Така начело излезе Буеми, пред Фрийнс и Фелипе Маса от Venturi.

По-назад Лотерер изпревари Гюнтер за 4-ото място. Но това стана след удар отзад върху Максимилиан. Малко след това Андре се справи и с Маса, заемайки 3-ото място. Лидерът Буеми пък бе изпреварен от Фрийнс, а малко след това спука гума и изостана последен. Така Робин поведе пред Лотерер и Абт, който също изпревари Фелипе.

В следващите минути заваля дъжд. Много пилоти започнаха да се въртят и да допускат грешки. Фрийнс обаче запази лидерството, а зад него бяха Лотерер и Абт. От лошите условия се възползва Ди Граси, който напредна до 4-ото място.

Фрийнс запази добър аванс отпред, а в края имаше и шанс, след като на трасето излезе кола за сигурност. Лотерер и Абт допълниха подиума, а зад Ди Граси 5-и и 6-и се наредиха Гюнтер и шампионът Жан-Ерик Верн от DS Techeetah.

След като заваля, Маса загуби много позиции и след инцидент и завъртане остана едва 9-и. Досегашният лидер в първенството Д’Амброзио не завърши състезанието, след като 3 обиколки преди края се удари в стената.

Така той се смъкна до 5-о място в общото подреждане. Начело излезе Фрийнс с 81 точки, с една повече пред Лотерер. Ди Граси и Антонио Феликс да Коща от BMW Andretti,завършил 7-и в Париж, имат по 70 т.