Начало Moto News Гъл с нов рекорд – 206 км/ч. с мотоциклет на лед

Гъл с нов рекорд – 206 км/ч. с мотоциклет на лед

98
0

Шведът Роберт Гъл преодоля бариерата от 200 км/ч. на лед с мотоциклет. Със своя BMW S1000RR, 24-годишният пилот стана първият човек, преминал споменатата бариера, като разви скорост от 206,09 км/ч. и влезе в Книгата за рекорди на Гинес.

Шведските мотоциклетисти никога не позволяват на зимата да им попречи на карането. Те дори използват гладките заледени полета на замръзналите езера, вместо пътища и гуми с шипове, вместо обикновени. Дебелия лед върху езерата предлага няколко месеца всяка година много възможности за спорт, но защо да играете хокей на лед или карате кънки, когато можете да се вози с RR на леда?
Роберт Гъл вече си създаде име със своите високоскоростни лудории на лед и наскоро вдигна над 200 км/ч. с неговия S1000RR с летящ старт. Миналата година Гъл постави рекорд за най-бързо Wheelie (каране на задно колело) на лед, като постигна 183.8 км/ч. и разби рекорда от 2013 г., поставен от американеца Райън Суханек на замръзналото езеро в Уисконсин с Kawasaki ZX-10R. След това, на 31 януари тази година, Райън успя да направи още по-бързо изпълнение на каскадата, като постигна обща скорост на 100-метрова дистанция 189.1 км/ч. С това той хвърли ръкавицата за Робърт, който с помощта на семейството си и на спонсори, направи още по-бърз опит на лед и върна рекорда отново в Швеция.

Гъл прекарва много часове в гаража, за да избере специални гуми за лед. Тъй като през зимата в Швеция денят е къс, той направи само два теста. Денят, избран за официален опит да подобри световния рекорд на Гинес бе 28 февруари. Времето е топло, което прави горната част леда по-мека. След като тества няколко различни задни гуми, Гъл намира една, която е подходяща за условията. Робърт успя да изпълни своята каскадата и мина през измеррваната линия от 100 м, като записа скорост от 206.09 км/ч. Целият опит е заснет от шест камери и свидетели.
Гъл казва: Ние изпратихме всички материали за Гинес, за да го одобрят и да стане официален рекорд. Знам, че много други състезатели от цял ​​свят ще се опитват да го подобрят преди лятото. Не съм сигурен дали ще успеят, но каквото и да стане, аз ще съм доволен, защото бях първият в света, който на Wheelie вдигна над 200 км/ч на лед.