Начало Автомобили Градският съвет на Болоня отбеляза 100-годишнината на Maserati

Градският съвет на Болоня отбеляза 100-годишнината на Maserati

72
0

Компанията Maserati навърши 100 години на 1 декември и градският съвет на Болоня отбеляза случая със специален плакет, поставен на мястото на първата работилница на семейство Мазерати. Сградата се намира на Виа де Пеполи №1, в сърцето на града и точно там тримата братя – Алфиери, Еторе и Ернесто – отварят „работилница за поправка на коли и гараж”. 10 дни по-късно е пуснато изявлението за регистрация на фирмата. Така започва невероятната история на един легендарен бранд, който остава в Болоня до 1939 г., а след това центърът му се мести в Модена.

На плакета е изписано – на италиански и английски – следното:

– Societa Anonima Officine Alfieri бе основана в тази сграда на 1 декември 1914 г. Благодарение на гения и усилията на Алфиери и братята му Еторе, Ернесто и Биндо компанията придоби международна слава и престиж, допринасяйки за отличната познаваемост на Болоня като индустриален център.

Главният изпълнителен директор на Maserati Харалд Вестер отбеляза, че този жест е символ на признанието и важността на компанията.

– Отбелязваме стотния си юбилей в годината, в която Quattroporte и Ghibli разбиха всички предишни продажбени рекорди, в която GranTurismo и GranCabrio продължават да постигат международни успехи. 2014-та е и годината на Alfieri – изумителната концепция, посветена на тази годишнина и носеща името на основателя ни, в която изследваме стилистичното наследство на марката, гледайки напред към бъдещето. През тази година клиентите и феновете ни празнуват славното ни минало, радват се на настоящето с най-широката продуктова гама в историята на марката и гледат с нетърпение към бъдещето – представянето на SUV Maserati и влизането в производство на Alfieri – каза още Вестер.

На церемонията присъстваха Карло и Алфиери Мазерати – синове съответно на Еторе и Ернесто Мазерати.

Празненствата по случай 100-годишнината на Maserati започнаха преди година със събития, в които се включиха клиенти и фенове от цял свят. Марката бе почетена на специални изложения като Villa D’Este Concours D’Elegance, фестивала на скоростта в Гудууд, Pebble Beach Concours d’Elegance и т.н. Кулминацията на празненствата бе през септември с международната среща, организирана от Maserati и включваща паради, състезание, тест сесия на писта, организирани посещения на двата завода – в Модена и Груглиаско.

Изложбата „Maserati 100 – A Century of Pure Italian Luxury Cars” пък ще остане отворена в Модена до края на януари 2015 г. Тя е във футуристичния Museo Enzo Ferrari в града.