Начало Други Голяма реконструкция на писта Дракон

Голяма реконструкция на писта Дракон

334
0

Започна голямата реконструкция на пистата Дракон край пловдивското село Калояново. По тази причина предпоследния кръг от шампионата на затворен маршрут бе преместен в Хасково.

Собственикът на единственото трасе, подходящо за моторни спортове край Калояново – Христо Стоилов, отдавна се подготвя за този мащабен ремонт. Благодарение на финансиране, осигурено по Европейска програма “Джереми” от партньорите ПроКредит Банк, бе започната реконструкция и разширение на пистата. Тя включва удължаване на съществуващото трасе, цялостно асфалтиране, построяване на питлейн, гаражи, поставяне на мантинела и премахване на бетонните блокове.

Още преди банката да осигури финансирането, Стоилов със свои средства вече бе започнал да извършва дренажните работи на новата част от пистата. Дренажната система и каналите за оттичане на водата са най-важната част от трасето, за да не се образуват локви и да може в дъжд и сняг, пистата да е суха и да може да се използва целогодишно. Затова се слагат огромни количества – над 2000 тона камък и баластра.

Промените включват нова конфигурация от 6 завоя и права, с обща дължина 840 метра, широчина – 11 метра на късите прави, 12 метра на старт-финала, 15 метра в два от завоите.
Ще се извърши ремонт на участъците от стария асфалт, които са в по-лошо състояние. Ще има два модула – къс, с дължина 1400 метра, почти изцяло покрит с нов асфалт и дълъг – 2000 метра. Ще бъде обособено отделно трасе за дрифт, оформено по част от завоите на старото трасе, без да се застъпва с новите конфигурации. Новият питлейн ще бъде с изход от пистата във външната част на последния завой и вход към нея преди вътрешната част на втори завой. Ще бъде оформен и нов зрителски сектор – трибуни, около заведението и входа на пит-лейна, с пълна видимост към всеки завой от късия модул и по-голямата част от дългия модул. Всеки завой ще бъде реконструиран и ще бъдат разширени зони за сигурност в завоите.
Предвиждат се и други промени. Работно време на писта дракон ще бъде всеки ден, от сутрин до вечер, с възможност за свободно каране – индивидуално или на групи. Желаещите да карат на трасето ще могат да наемат автомобили, подготвени за писта, които ще бъдат предоставени под наем от Дракон. Ще бъде монтирана нова времеизмервателна система. Ще бъде направен и нов уеб-сайт.
Според Стоилов, първият етап от реконструкцията ще продължи до началото на зимата, като за работа се използват всички дни с благоприятно време, за да се работи по пистата. След влагането на сериозните финансови средства и усилената работа на екипа на Христо Стоилов и работниците от строителната фирма, писта Дракон ще бъде с подобрена конфигурация и инфраструктура, като ще може да работи пълноценно още от началото на 2015 г.