Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Япония спряна след две обиколки

Гран при на Япония спряна след две обиколки

31
0

Гран при на Япония бе спряна след само две обиколки на пистата Сузука заради проливен дъжд.

Условията на трасето очаквано бяха сложни преди началото на състезанието. Дъждът спира за малко от сутринта до обяд, но в ранния следобед стана постоянен.

Серхио Перес се изпързаля на път за грида, но не се удари. Нико Хюлкенберг бе категоричен, че не може да се кара с интермедии.

Минути преди началото бе взето решение кола за сигурност да поведе колоната. Дъждът започна да се усилва десетина минути преди началото на стартовата процедура, докато се обсъждаше, че са нужни само две обиколки зад колата за сигурност, за да бъдат дадени точки.

Точно в 15 часа японско време сейфти карът поведе колоната (в такива случаи няма загряваща обиколка). Още в първия тур Маркус Ериксон се завъртя и изхвърча в чакъла, успя да се върне на трасето и продължи. Люис Хамилтън пък се обади по радиото, че колата за сигурност трябва да вдигне темпото.

Във втората обиколка (от общо 53) рейс контролът спря състезанието и всички се прибраха в питлейна, подреждайки се зад Бернд Майландер. Броячът отбеляза началото на трети тур при червени знамена на пистата. При завършени 2 обиколки могат да се дадат половината от полагащите се на пилотите точки. Рейс контролът разреши използването на тенти в алеята пред боксовете, докато автомобилите са там. Междувременно някои пилоти слязоха от колите, други решиха да чакат в кокпита. Официалното съобщение бе, че надпреварата ще бъде възобновена в 15:25 часа (местно време).