Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Галерия: Гран при на САЩ – F1 все още преследва американската мечта

Галерия: Гран при на САЩ – F1 все още преследва американската мечта

288
0
Гран при на САЩ,Остин

Формула 1 все още преследва американската мечта, като тазгодишния гастрол бе определен за успешен. Организаторите от пистата Съркюит ъф ди Америкас обявиха обща посещаемост за трите дни на уикенда от 250 324 души (над 113 000 бяха зрителите в деня на надпреварата). Това е с 6% по-ниска стойност в сравнение в сравнение с миналата година. Въпросът е дали посещаемостта ще се задържи на такова ниво и през следващия сезон. Втора Гран при на САЩ най-вероятно няма да има, така че пистата до Остин ще може да се възползва от присъствието си в календара на F1.

Голяма част от зрителите на трасето пък бяха чужденци. Сред тях особено се открояваха мексиканците, пристигнали да подкрепят Серхио Перес и Естебан Гутиерес. Един от основните проблеми, поради които Формула 1 трудно намира феновете в Щатите е точно липсата на американски пилот в първенството. Александър Роси направи една тренировка за Катерам. 22-годишният състезател обаче не е в състояние да привлече феновете, за които най-познатото име, свързано с F1, е това на Марио Андрети. Световният шампион за сезон 1978 г. е посланик на трасето и сподели през уикенда в Остин, че му се иска внукът му Марко (понастоящем пилот в Индикар) да получи шанс да се пробва в Гран при:

Не се интересувам от това да създавам отбор. Единственото, което ме интригува, е Марко да получи тестове и оценка. Това само по себе си може да е интересно. Но съм съгласен с Бърни [Екълстоун] – не е задължително да имаш екип, нужен ни е американски пилот в топотбор и това ще донесе цялата разлика в отношението, включително от страна на пресата.

До тогава Формула 1 ще се опитва да дели мегдан с най-популярните американски спортове. Тази година съботната тренировка и квалификацията например бяха планирани така, че да не са в пряк сблъсък със среща по американски футбол, при това между университети!

На пистата дори дойдоха същите холивудски знаменитости, които се появяват и на стартове в Европа – Мат льо Блан („Приятели”), който е сериозен фен и на МотоGP, Антонио Бандерас – този път със съпругата си Мелани Грифит, Джерард Бътлър („Послепис: Обичам те”, „300”) и т.н. Появи се и музикантът Стинг, както и Ейдриан Грение („Антураж”). Допълнително настроение създаваха и момичетата на грида, специално подбрани от организаторите, подпомагани повече от успешно от мажоретките на Далас Каубойс.