Начало Картинг Гърков, Савов, Хаджийски, Йованович, Минков и Дамянов с победи на старта на...

Гърков, Савов, Хаджийски, Йованович, Минков и Дамянов с победи на старта на сезона в Хасково

237
0

Любомир Гърков, Томи Хаджийски, Люсиян Савов, Неманя Йованович, Слави Минков и Деан Дамянов спечелиха състезанията в своите категории съответно KZ-2, Junior, Senior Rotax, Junior Rotax, Mini и Mini BG в първи кръг на Националните картинг серии-БФК.

Надпреварите се проведоха при слънчево и топло за сезона време в Хасково при отлична организация. Те бяха излъчвани пряко по B1B TV с коментар и интервюта с водещите пилоти.

В кралския клас KZ-2 победител за кръга стана Любомир Гърков, който бе много бърз през целия уикенд. След първите места вчера, днес пловдивчанинът отново бе над всички.

В първия манш той води от старта до финала, следван от Владимир Арабаджиев, и Искрин Арабаджиев, който изпревари Александър Коларов, останал 4-и. Стартиралият последен Юлиян Серафимов не успя да завърши. Горчо се завъртя в опит да изпревари Коларов. В последствие спря заради скъсано шаси и не завърши.

Първите трима в клас KZ-2

Във втория манш Серафимов успя да застане на старта благодарение на помощта на тима на Гърков картинг спорт, който му услужи с резервно шаси и мотор, след техническите проблеми.

Юлиян обаче отново нямаше шанс, като не успя да потегли на старта заради проблем със скоростния лост. По-късно все пак тръгна, но вече бе изостанал с няколко обиколки от лидерите.

А те бяха Любо Гърков, следван от Владо Арабаджиев и Искрин. След средата на състезанието Арабаджиев успя да притисне водача, който имаше проблеми при спирането за острия ляв завой след обратната права. След това Владо изглежда се измори и намали темпото и остана втори. Трети завърши Искрин, следван от Коларов.

Призьорите в Senior Rotax

В обединената група Junior/Senior Rotax/Junior Rotax се получиха много интересни битки. В първия манш водеше убедително местният пилот Кристиан Димитров, но след 7 обиколки получи повреда и не завърши. Така начело излезе Томи Хаджийски, който обаче беше изпреварен от Люсиян Савов.

Люси стана първи за клас Senior Rotax, а Томи за Junior. Трети в общото класиране след силно каране стана Дейвид Митов, който стартира от дъното на колоната. Той е втори за Senior. Четвърти в общото подреждане и първи за Rotax Junior стана пилотът от Сърбия Неманя Йованович. Той остави зад себе си след оспорвана битка шампиона в класа за миналата година Данислав Арсов.

Първият и вторият в Junior

Във втория манш Савов поведе от първа позиция и удържа лидерството до финала. Но не му беше никак лесно. Първо го притискаше Хаджийски, а след това от напредналия през колоната Кристиян Димитров, но в крайна сметка удържа лидерството и оформи крайната победа в Rotax Senior.

Димитров завърши 2-и, а Томи 3-и, като за Хаджийски това беше достатъчно да е първи за Junior. Митов стана 4-и (2-и в общото класиране за Rotax Senior), а Йованович пети, с което си осигури успеха в Rotax Junior пред Арсов.

Подиумът в категория Junior Rotax

В клас Mini пилотите бяха по-малко, но това не им попречи да направят добри битки.

В първото състезание силен старт от втора позиция направи Слави Минков, който изпревари Петър Шингов. В последствие той се откъсна напред и спечели с аванс, а трети стана Виктор Тодоров, спечелил битката с Христо Младенов.

Вторият манш бе по-оспорван, като в първите обиколки Шингов беше плътно зад Слави. В хода на надпреварата обаче гумите му прегряха и той започна да се пързаля много. Пепи съответно изостана и в края бе притиснат от Виктор Тодоров, който направи своя дебют в този клас. В общото класиране пилотите се подредиха в този ред, а 4-ото място зае Младенов.

Подиумът в MIni

При най-малките в Mini BG битката беше най-непредвидима. В първата надпревара поведе Калоян Гьошев от полпозишън, като малко след това лидерството му отне Деан Дамянов. Синът на Петър Гьошев, който направи дебюта си в професионалния картинг, си върна лидерството.

При нова атака на Дамян, Пресиян Стоянов се възползва, мина пред двамата и оглави колоната. До финала той запази първото място пред Дамянов и Гьошев. В този клас имаше цели 4 дами, като най-напред от тях в този манш се класира Силвия Станчева – 4-а.

Призьорите в Mini BG

Втората надпревара също предложи емоции. Деан взе старта на Пресиян и поведе. После Стоянов го притискаше, но не успя да го изпревари. В края Стоянов помисли, че състезанието е свършило обиколка по-рано и влезе в бокса, от което загуби време и финишира едва 5-и.

Втори завърши Гьошев, но след финала получи 3 секунди наказание за настъпване на белите линии при старта. Това го прати 4-и, а втора бе класирана Станчева. С това тя стана 3-а в общото класиране, зад Пресиян и победителя Дамянов. Следващият кръг от шампионата е на 8-9 май отново в Хасково.

Крайни класирания от неделния ден: