Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гърците защитават проекта си за писта за Формула 1

Гърците защитават проекта си за писта за Формула 1

121
0
Гърция,Патра

Евангелос Флоратос, който оглавява Racetrack Patras, защити решението на Гърция да отблокира средства за изграждане на писта за Формула 1 до Патра. Той ръководи спорния проект за трасе в южната ни съседка и е категоричен, че това е мисията на живота му, от която полза ще има и затъналата в дългове държава, където политическото напрежение е ежедневие от месеци.

30 млн. евро от европейска субсидия бяха размразени през октомври от гръцкото министерство на развитието. Те са предназначени точно за този проект. 15% от субсидията щели да бъдат покрити от правителството, като парламентът трябва да гласува тази стъпка на 15 ноември. 70% от финансите за целия проект трябва да се поемат от частната инвестиционна компания Racetrack Patras. Стойността му се изчислява на близо 95 милиона евро.

Критиците ни в чуждестранните медии вярват, че държавата ще поддържа пистата, но това не е вярно – твърди Флоратос в интервю за агенция Ройтерс. – Проектът принадлежи на частния сектор и не очаква държавно финансиране за операционните си разходи. Освен това се предполага непрекъснато, че целта ни е да организираме старт от Формула 1, а такъв тип спортна надпревара често се финансира от местното правителство. Това обаче не е основната ни цел. Нека сме съвсем ясни: в настоящия момент не сме готови да плащаме, за да станем част от календара. За подобно нещо ще мислим в бъдеще ако и когато някой – правителството или частния сектор – има желание да го субсидира.

Пистата ще бъде проектирана така, че да е в състояние да домакинства и други надпревари – мотоциклетни, картинг и т.н. Основната цел, твърди Флоратос, е съоръжението да работи 365 дни в годината, да предлага висококачествени услуги на професионалисти от автомобилния спорт и съответно да създава бизнес възможности и работни места за местната общност.

Бихме могли да привлечем екипи и компании, подготвящи се за Формула 1, да имаме приходи от даване под наем на трасето за тестове на гуми и изпитания на екипи – допълва той.

Флоратос е бивш кмет на Патра и обяснява, че идеята за писта в района се е родила още в края на 70-те години. Според него географското местоположение е стратегическо заради близостта с Италия, отличните атмосферни условия и конкурентните цени в сравнение с другите европейски писти.

Планира се също така да се построи автомобилен музей, за да се осигури постоянен поток посетители в района на пистата. Флоратос е убеден, че може да успее, тъй като вече има всички необходими разрешения, въпросът със собствеността на земята е уреден и желаещите да инвестират компании са налице.

Патра се намира на 768 км от София. 

Вижте по-голяма карта