Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гаскойн: Тестовете трябва да се намалят

Гаскойн: Тестовете трябва да се намалят

39
0

Техническият директор на Форс Индия, Майк Гаскойн, вярва, че редуцирането на сезонните тестове и увеличаване на живота на двигателите е най-добрият начин да се помогне на независимите тимове.

Президентът на ФИА, Макс Мозли, прави нов опит да намали драстично разходите, за да направи спорта по-екологичен, както и да осигури бъдещето на независимите екипи. И въпреки че идеята на Мозли производителите да предоставят на клиентски тимове безплатно двигатели не допадна особено на повечето, Гаскойн смята, че има и други начини да се помогне на малки тимове като Форс Индия.

„Производителите са наясно, че се нуждаят от независимите тимове” – казва Гаскойн. „Иначе няма да е интересно, ако се надпреварват само пет производителя.”

„Мисля, че са нужни правила за по-малко тестове, не би трябвало да тестваме по време на сезона. Трябва и по-дълъг живот на двигателите. Това ще намали разходите и не мисля, че някой ще каже,че не трябва да се развиваме в тази насока.”

Гаскойн смята, че спортът харчи повече пари, отколкото е нужно.

„Формула 1 има нужда да контролира разходите, но как става това, все още не знам” – казва Гаскойн. „Имаме двигатели за две състезания и вероятно трябва да увеличим срока. Всеки би могъл да се справи с това.”

„Ясно е, че Формула 1 се нуждае от малките тимове. В момента е много оспорвано, а и обикновено се класираме на не повече от две секунди от най-бързата обиколки – и го правим за 120 милиона долара.”

„Затова и защо тимовете харчат по 500 милиона долара? Спокойно можеш да имаш интересни надпревари с коли като нашите. Дори преди три или четири години те щяха да са на средно, ако не и много добро ниво.”