Начало Избрани Гасли: Беше наистина вълнуващо да правя изпреварвания в Монако

Гасли: Беше наистина вълнуващо да правя изпреварвания в Монако

469
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли е трябвало да се обърне към „артиста в себе сии да проявикреативност, за да направи серия от впечатляващи изпреварвания в началните етапи на Гран при на Монако.

Пилотът на Алфа Таури беше на мисия от самото начало на миналия уикенд в Княжеството. Гасли се класира убедително в челната десетка във всички тренировъчни сесии. Това му даде големи надежди за квалификацията и деня на състезанието.

За съжаление, французинът бе изненадан от обстоятелствата в Q1 и от решението на отбора да го изпрати твърде късно на трасето. Така той остана на 17-та позиция на стартовата решетка и видимо беше разгневен от този резултат.

Състезанието на Гасли изглеждаше компрометирано от самото начало. Пистата в Монако е известна с това, че изпреварванията са почти невъзможно. Освен това асфалта бе мокър след като малко преди планирания старт заваля силен дъжд. Въпреки всичко, състезателят на Алфа Таури все още беше решено да се възползва от възможностите си.

Казах на отбора: „Ние сме на 17-то място. Просто се подгответе, защото оттук нататък няма какво да губя, каза Гасли пред медиите.

След само две обиколки Алфа Таури реши да пренасочи пилота си от мокри към гуми интермедия. Гасли направи на пух и прах Гуаню Жу от Алфа Ромео, а след това и Даниел Рикиардо от Макларън около шикана край басейна. в Монако По този начин 20 обиколки след старта, той стигна до десетото място.

„Беше наистина вълнуващо да правя изпреварвания в Монако. Много ми хареса да карам тези автомобили при такива условия., каза Гасли.

Веднага се влязох в бокса, защото не исках да се придържам към същата стратегия като останалите Поехме някои рискове, но си заслужаваше. Доволен от манталитета на отбора, особено когато започнахме от мястото, на което бяхме.“

„Много се забавлявах, опитвайки се да намеря различни линии. Надявах се да намеря място в Монако между тези стени.“

„Бях много по-бърз от тези момчета. Просто трябваше да се успокоя. Ако пилотът пред теб се защитава добре, тогава нямаш място отдясно и отляво. Трябваше да бъда много креативен.“

„Опитах се да направя това. В крайна сметка пилотите от F1 са като артисти. Ние винаги трябва да намираме нови идеи. Аз се опитах да измисля необичайни места за изпреварване. За мое щастие, тактиката ми проработи.“

Гасли обаче пресече карирания флаг  извън точките. Французинът посочи като причина няколко слаби питстопа, направени от неговия отбор.

„Малко съм тъжен, че не получих точки след края на състезанието. Заслужавах за финиширам в топ 10.“

„Загубихме доста време при първия си питстоп- шест или седем секунди. При второто спиране отново загубихме около три секунди.“

Това са 10 секунди от състезателното ни време. Вероятно те ни костваха една точка в края на състезанието. Въпреки това имаше много положителни моменти от уикенда, като погледнем тренировките и надпреварата“, завърши Пиер Гасли.