Начало Избрани Гасли: Беше важно да вкараме и двата автомобила в зоната на точките...

Гасли: Беше важно да вкараме и двата автомобила в зоната на точките в Маями

354
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли финишира на осма позиция в снощната Гран при на Маями. Пилотът на Алпин записа трето класиране в челната десетка от началото на сезон 2023 в F1. Така французинът спечели ценни точки за своя екип в борбата за по-предна позиция при конструкторите.

Гасли потегли от пета позиция в надпреварата на уличната писта в Маями. 27-годишният състезател направи добър старт и зае четвъртото място. Подобно на повечето от преките си съперници, пилотът на Алпин също потегли с медиум и направи едно спиране в бокса за хард. В края на надпреварата той поизостана от топ 5 и загуби позиции от Шарл Льоклер и Люис Хамилтън. Въпреки това той бе доволен от постигнатия резултат в Маями

„Много съм доволен от резултата в днешното състезание, въпреки че отстъпихме позицията си на стартовата решетка. Винаги е било трудно да се задържим зад някои от по-бързите автомобили като Макс [Верстапен] и Шарл [Льоклер]. Да се борим с Ферари и Мерцедес до самия край на състезанието определено е окуражаващо“, сподели Гасли.

„През втората половина на състезанието трябваше да пестим доста гориво. Фактът, че бяхме толкова близо до челната шестица, е стъпка в правилната посока“, продължи Гасли. „Беше важно да вкараме и двата автомобила в зоната на точките в Маями. Заслугата на всички за този резултат е голяма. Ще анализираме всичко и ще видим къде можем да се подобрим. След това отиваме в Имола, където ще сме готови да продължим да се борим и да намаляваме разликата с нашите съперници“, добави пилотът на Алпин.

Съотборникът на Гасли Естебан Окон финишира девети в Гран при на Маями. Състезателят на Алпин потегли осми и заложи на стратегия с хард. След това той сложи медиум и зае позиция в дъното на топ 10.

„Хубаво е да финишираме в точките с двата автомобила след едно прилично състезание в Маями. Избрахме по-агресивна стратегия- в първия стинт карахме дълго с твърдите гуми. В крайна сметка обаче този риск така и не се оправда“, заяви Окон.

„Проведохме няколко добри битки с Ферари и Мерцедес като през цялото време имахме няколко добри изпреварвания. Темпото ни беше силно, което е обнадеждаващ знак“, продължи състезателят на Алпин. „Доволни сме от работата си в състезанието. Не мисля, че можехме да направим нещо повече. Разбира се, има неща, които трябва да преразгледаме и подобрим. Сезонът е доста дълъг, така че очаквам с нетърпение предстоящата тройка стартове в Европа. Там трябва да направим още няколко крачки напред и отново а имаме два автомобила в зоната на точките“, добави пилотът на Алпин.

Шефът на Алпин Отмар Шафнауер също бе доволен от резултатите на Гасли и Окон

„Можем да изпитаме удовлетворение от представянето ни през уикенда в Маями, който завърши с двойно класиране след две прекрасни състезателни карания на Пиер и Естебан“, каза Шафнауер. „Състезателното ни темпо изглеждаше силно, управлявахме добре гумите и успяхме да се борим с колите около нас. В крайна сметка с тръгнахме от Флорида с точки. Ясно е, че сме се доближили до някои конкурентни отбори в сравнение с миналия сезон. Пиер беше близо до това до задържи Ферари и Мерцедес в края на надпреварата, докато Естебан изкара дълъг първи стинт и беше много близо до темпото на някои от водещите автомобили.“

„Въпреки това снощната надпревара в Маями открои и областите, в които трябва да направим незабавни подобрения. Трябва да постигаме непрекъснати успехи. Можем да очакваме напредък заради някои допълнителни актуализации, които се подготвят за Имола и следващите състезания. Това бяха доста натоварени две седмици за отбора. Сега нетърпение очакваме да се върнем във Вири и Енстън, където ще анализираме последните две състезания, преди да насочим вниманието си към тройката стартове в Европа“, завърши Отмар Шафнауер.