Начало Избрани Гасли: Хамилтън беше прекалено бърз с новите си гуми

Гасли: Хамилтън беше прекалено бърз с новите си гуми

1363
0
Пиер Гасли и Люис Хамилтън в Баку
Пиер Гасли и Люис Хамилтън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли смята, че не е имал никакъв шанс да задържи Люис Хамилтън в заключителните етапи на състезанието в Азербайджан. Пилотът на Алфа Таури постигна най-добрия резултат на отбора за сезона. Французинът изпълни стратегия с едно спиране и дълъг втори стинт с твърдите гуми. В крайна сметка той финишира на пета позиция при развяването на карирания флаг.

Това постижение помогна на Гасли да попадне в топ 10 във временното класиране при пилотите. Същевременно Алфа Таури намали изоставането си от Алфа Ромео на 14 точки.

След състезанието Гасли заяви, че борбата с Мерцедес е доказателство за това колко добре е бил проведен състезателният уикенд за екипа от Фаенца.

„Това беше почти перфектен уикенд за нас, който дойде точно навреме, каза Гасли пред медиите,

След началото на сезона нямахме късмет и допуснахме много грешки. През изминалия уикенд наистина трябваше да се съсредоточим върху минимизирането на грешките и просто да направим най-доброто състезание с пакета, с който разполагаме. Направихме точно това. Класирахме се на шеста позиция в квалификацията и финиширахме на пето място в надпреварата.“

„Успяхме да се борим с Мерцедес. Това означава, че вършим работата си правилно. Сега трябва да продължим да натискаме и да се възползваме максимално от всяка една възможност.“

След като влезе в бокса при първата виртуална кола за сигурност, Гасли измина повече от 40 обиколки с твърдата смес, за да се класира на пета позиция Французинът бе много близо до четвъртата позиция,  докато вторият период на VSC не промени някои стратегии.

Пилотът на Мерцедес направи допълнително спиране за свежи гуми и се възползва от забавянето на колоната. Британецът настигна Гасли и го изпревари в последните няколко обиколки.

Французинът добави, че липсата на нови твърди смеси на Пирели е означавала, че той не е могъл да излезе в бокса при  виртуалния автомобил за сигурност.

„Опитах да се защитя. Хамилтън беше прекалено с новите си гуми“, обясни Гасли.

„Минахме през бокса по-рано, отколкото ни се искаше, заради първата виртуална кола за сигурност. Трябваше да удължа стинта си и да прекарам на пистата 41 обиколки.“

„Последната [виртуална] кола за сигурност не беше в наша полза. Разполагахме само един комплект твърди гуми, така че нямахме друг избор, освен да останем на трасето“, завърши пилотът на Алфа Таури.

Съотборникът на Гасли Юки Цунода финишира на 13-та позиция. Японецът имаше проблеми със своя DRS и трябваше да премине в бокса. Механиците на Алфа Таури закрепиха подвижното задно крило на Цунода с тиксо.

„Наистина съм разочарован. Състезанието вървеше много добре за мен. Пазех добре гумите. Темпото беше силно, така че мисля, че спокойно можехме да завършим на 6-то място. Не бях напълно наясно с проблема със системата DRS, тъй като той не беше довел до голяма промяна в представянето ни. Затова бях малко шокиран, когато ме повикаха в бокса. Много жалко, че си тръгвам без точки от Баку, тъй като отборът свърши страхотна работа в изминалия рейс уикенд. Бяхме силни във всяка сесия“, каза Цунода.