Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли иска да кара в отбор, който може да се бори за...

Гасли иска да кара в отбор, който може да се бори за титлата

457
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли иска да кара в отбор, който може да се бори за титлата. Французинът иска да си осигури такова място в F1 през 2024-та, независимо дали в Ред Бул или в някой конкурентен тим.

Французинът възстанови кариерата си след понижението от Ред Бул. В момента той започва петия си пълен сезон като пилот във Формула 1.

Всичките му 86 старта в Гран при са в програмата на австрийците, но само 12 от тях са като съотборник на Макс Верстапен в по-големия отбор преди да бъде заменен от Алекс Албон.

Оттогава насам Гасли доказа, че има всичко необходимо, за да запази мястото си в F1. Пилотът от Руан постоянно побеждаваше съотборниците си Данил Квят и Юки Цунода.

През сезон 2020 той достигна нови върхове, взимайки победа с Алфа Таури на пистата Монца. През 2021 г. подобри постоянството си и спечели подиум в Азербайджан. В крайна сметка завърши кампанията с най-добър резултат в кариерата си от 110 точки.

Но това все още не беше достатъчно, за да му осигури завръщане в основния отбор на Ред Бул, тъй като Серхио Перес получи нов договор за 2022 г. Мексиканският състезател се надява да остане в австрийския отбор за още няколко сезона

„Целта е да се боря за титлата през 2024 г.“, сподели Гасли. 

В интервю за френска телевизия, французинът заяви, че се надява до 2024 г. да намери път към автомобил, който да се бори за победи във всяко едно състезание.

26-годишният пилот има договор с Ред Бул до края на 2023 г. , което го задържа в отбора за още две години. Въпреки това той не е задължен да прекара и двата сезона в дъщерния тим Алфа Таури.

Започвам петия си сезон в F1. Повече от всякога искам да се боря за подиуми и победи, каза Гасли.

На въпроса дали иска да се присъедини към някой отголемите отборислед сезон 2023, той отговори:

Абсолютно, това е ясната ми цел. По душа съм състезател. Не съм във Формула 1, за да се задоволявам с топ 10 или топ 5.“

През цялата ми кариера преди Ф1, се борих за победи, полпозишъни и шампионати. Това е единствената причина да работя толкова усилено в F1, защото искам да съм в челото и да се боря за шампионска титла. За целта са необходими много силен екип и автомобил.“

За кой друг отбор би могъл да се състезава Гасли?

Ако Гасли реши да обърне гръб на Ред Бул преди сезон 2024, той може да има на разположение редица опции. Но дотогава пазарът на пилоти може да се преобърне.

Ферари със сигурност не е опция за Пиер Гасли, тъй като Шарл Льоклер е обвързан с дългосрочен договор, а Карлос Сайнц се развива успешно в Скудерията. и се очаква да удължи своето споразумение. Освен това италианците разчитат и на Мик Шумахер, който в момента кара за Хаас.

От друга страна Мерцедес може да се окаже в търсене на заместник на Люис Хамилтън, който дотогава ще доближи 40-годишна възраст. Все още не се знае дали той няма да сложи край на кариерата си след 2023-та. Така мястото до Джордж Ръсел може да остане свободно.

Макларън също може да има незаето пилотско място, тъй като Даниел Рикиардо в момента има договор, който е по-кратък от този на по-младия му съотборник Ландо Норис.

Междувременно Aлпин и Астън Мартин, които се стремят да станат водещи отбори, ще трябва да вземат решения относно бъдещето на ветераните в F1 Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел.

Гасли заяви, че първият разговор за бъдещето му в спорта ще бъде с Ред Бул.

Ще видим как ще се развият нещата тази година. Остават ми две години до края на договора, ако решим да продължим докрай, каза Гасли.
„Тази година оставам в Алфа Таури. На практика сезон 2023 е потенциален вариант за завръщане в Ред Бул. Това е нещо, което ще трябва да се обсъди.“
Разбира се, желанието ми е налице. Искам да се боря в челото и да побеждавам. В Ред Бул доказаха, че разполагат с автомобил и екип, който е способен на това.“

„Първите разговори ще бъдат с тях. Ще видим докъде ще ни отведе това. Ако не се стигне до съгласие,  ще трябва да видим какви са възможностите в бъдеще.

В момента сме фокусирани върху този сезон, за да избутаме Алфа Таури възможно най-високо и да им донесем най-добрите възможни резултати. Това е отбор, който го заслужава. Тук винаги са ми давали възможност да блесна, откакто се върнах. За мен е важно да се опитам да дам най-доброто от себе си за тях“, завърши Пиер Гасли.