Начало Избрани Гасли: Наистина не смятам, че съм бил особено опасен през последните 12...

Гасли: Наистина не смятам, че съм бил особено опасен през последните 12 месеца

602
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли се намира в трудна ситуация преди началото на състезателния уикенд в Бразилия. Пилотът на Алфа Таури се чувства доста неудобно от това, че е на ръба да пропусне състезание заради големия брой наказателни точки.

Гасли получи редица санкции в Япония, Остин и Мексико. Заедно с предишните му нарушение от началото на годината. той води в класацията по наказателни точки. Французинът се „нуждае“ от само две точки, за да бъде отстранен за едно състезание.

По принцип общият брой точки на състезателите се нулира на всеки дванадесет месеца. За съжаление на Гасли, той ще трябва да внимава до месец май 2023 г. На практика състезателят на Алфа Таури трябва да бъде безгрешен до седмия кръг от следващия сезон в F1.

„Нямам намерение да лъжа. Ситуацията в момента е много неприятна и доста деликатна“, сподели Гасли.

„Донякъде е и доста смущаващо да съм в положение, в което може да ми бъде забранено да участвам в състезание след сезона, който изкарах. Наистина не смятам, че съм бил особено опасен през последните 12 месеца“, добави пилотът на Алфа Таури.

„Това определено ще бъде сурово наказание. Затова с ФИА обсъждахме много неща и искаме да се опитаме да намерим решение [занапред].“

„Искам да завърша сезона по най-добрия начин с Алфа Таури, както и да участвам във всички състезания през 2023 г. След това целта ми е да се представя добре с Алпин. Залогът е наистина голям, защото никой не знае какво ще се случи през 2023 г.“

„Мога да се окажа с невероятен автомобил например да се боря за шампионата. В този случай не мога да поема риска да получа забрана за участие в едно състезание и да загубя всичките си надежди за шампионата. Заради това ситуацията е много сложна.“

Прегрешенията на Гасли варират от предизвикване на сблъсък до многократно нарушаване на границите на дадена писта. Френският състезател също така се е движел с превиша скорост в бокса и при червен флаг, избутвал е  негов съперник извън трасето и е бил на прекалено голяма дистанция спрямо колата за сигурност.

Състезателят на Алфа Таури е обсъдил с ФИА доброкачествения характер на конкретните нарушения, които са му донесли толкова тежко наказание.

„Обсъждах доста неща с ФИА. Целта на тези дискусии бе да се опитаме да намерим решения. Според мен, начинът, по който са написани правилата в момента, е доста строг за пилотите“, коментира Гасли.

„Има доста строги наказания, въпреки че те невинаги са свързани с опасно шофиране. Определено тези санкции се отразяват както на класирането при пилотите, така и при конструкторите.“

„Надявам се, че този уикенд ще проведем още разговори и ще намерим решение този уикенд. Не искам да изпадна в глупава ситуация, в която ще ми бъде забранено да участвам в състезание. Честно казано това ще бъде ужасно за мен самия.“

„Това не е начинът, по който виждах [F1], когато израснах. Също така не мисля, че това е правилният подход. Наистина не мога да вляза в следващата година само с две точки [от забраната] и този риск постоянно да виси над главата ми“, заключи пилотът на Алфа Таури.