Начало Избрани Гасли: По-твърдите автомобили и неравната настилка ще бъдат най-големите предизвикателства в Остин

Гасли: По-твърдите автомобили и неравната настилка ще бъдат най-големите предизвикателства в Остин

459
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли се подготвя за второто състезание за годината в Съединените щати. Въпреки че има три участия на пистата край Остин, пилотът на Алфа Таури няма нито една спечелена точка. Сега той се надява най-накрая да запише класиране в топ 10, което да помогне на неговия отбор в борбата при конструкторите с тимовете Хаас и Астън Мартин.

„Както обикновено, в Япония цареше уникална атмосфера, особено при първото ни посещение от три години насам. Да отидеш там като пилот на Хонда беше наистина прекрасно. На Сузука видях толкова много подкрепа за целия ни отбор. Честно казано бях изумен от броя на френските знамена в тълпата. Всичко беше наистина много специално“, сподели Гасли.“

„Сега отиваме в Остин. Това е още едно наистина страхотно място. Миналата година имаше многобройна публика и голямо оживление, тъй като популярността на F1 в САЩ расте все повече и повече след всяка изминала година. Спомням си, че когато напусках Остин, летището беше абсолютно пълно с фенове, които се прибираха по домовете си в цяла Америка. Всъщност нямаше пътници, които да не са били на пистата в Тексас“, продължи пилотът на Алфа Таури. “ Американците са царе на забавлението. Поради това съм сигурен, че атмосферата е специална. Това ми доставя наистина голямо удоволствие. През зимата прекарвам известно време в САЩ, гледайки други спортове, като например мачове от NBA и NFL. Те знаят как да организират събития, така че съм много развълнуван за този уикенд.“

Гасли харесва Пистата на Америките и смята, че тя ще бъде огромно предизвикателство за новото поколение автомобили в F1.

„Наистина се наслаждавам на това трасе. Наслаждавам се на самата верига. Целият първи сектор е хипербърз и има истински ритъм. Трябва да си много прецизен с линиите, защото начинът, по който взимаш един завой, влияе на преминаването през следващия. Затова като цяло това е доста технична писта“, каза Гасли.

Френският състезател напуска Алфа Таури в края на сезон 2022. От следващата година той ще си партнира с Естебан Окон в отбора на Алпин.

„Искам да завърша този сезон и последните ми четири състезания със Скудерия Алфа Таури по възможно най-добрия начин, дори и досегашните ми резултати на COTA да не са нищо особено. Имал съм няколко отпадания тук. Миналата година се оттеглих заради механичен проблем, така че не късметът не ми се е усмихвал много в Тексас. Това е добра причина да се надявам на някаква промяна.“

„По-твърдите автомобили и неравната настилка ще бъдат най-големите предизвикателства в Остин. Трасето винаги е било известно със своите бабуни. Разбрах, че тази година е било извършено преасфалтиране малко преди старта от MotoGP. Да се надяваме, че това ще донесе така необходимото подобрение на състоянието на асфалта“, добави пилотът на Алфа Таури.

Съотборникът на Пиер Гасли Юки Цунода финишира девети в миналогодишното издание на Гран при на САЩ. Японецът се надява, че приликите на COTA и Сузука ще му помогнат да се представи добре и най-накрая да се върне в зоната на точките.

„Сега ни предстои  уикенд в Остин, който миналата година премина доста добре за мен, тъй като влязох в Q3 и след това завърших девети. Всъщност в някои отношения пистата е доста подобна на Сузука, особено частта след първия завой. Тя е която е малко подобна на секцията Esses. Ще използвам обичайния си подход за постепенно увеличаване на темпото през състезателната седмица. Надявам се да имаме тест на гумите на Пирели във FP2, който не успяхме да проведем заради дъжда на Сузука. Това е полезно, защото ще имаме допълнителни 30 минути за подготовка на пстата. Планирам да се възползвам максимално от това, да се стремя към Q3 в събота и точки в неделя“, заяви Цунода.

„Пистата е доста неравна, особено в първия сектор. Ще бъде интересно да видим как ще се държат тези нови автомобили та. Вярвам, че са организаторите са преасфалтирали някои участъци на трасето. Ще имаме известни трудности да намерим правилните настройки заради характера на пистата. Надявам се, че ще успеем да направим всичко възможно, за да може автомобилът ни да пасне добре на тази писта. Атмосферата около пистата винаги е била доста приятна, така че очаквам един приятен уикенд“, добави пилотът на Алфа Таури.