Начало Избрани Гасли получи 20-секундно наказание заради каране с превишена скорост

Гасли получи 20-секундно наказание заради каране с превишена скорост

1732
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли получи 20-секундно наказание заради каране с превишена скорост по време на червен флаг. Пилотът на Алфа Таури потегли от бокса  заради смяна на редица компоненти в неговия автомобил.

След старта на Гран при на Япония французинът мина през рекламен банер, който попадна на трасето след инцидент на Карлос Сайнц. Междувременно на пистата излезе кола за сигурност. Гасли забърза темпото си, за да догони останалите автомобили. След това бе развят червен флаг заради инцидента на пилота на Ферари и лошите метеорологични условия. В този момент Гасли премина близо до влекач, който се появи на трасето за да прибере колата на Сайнц.

Съвсем разбираемо, пилотите бяха бесни, когато видяха как такъв камион е на пистата при такова лошо време, съпроводено с ниска видимост.

Макар че безопасността на участниците в надпреварата на Сузука да бе поставена под въпрос, стюардите започнаха да разглеждат поведението на Гасли. Пилотът на Алфа Таури беше извикан на изслушване след състезанието в Сузука заради твърдения, че е достигнал скорост над 250 км/ч при спирането на надпреварата.

Гасли бе ядосан, че на пистата е било позволено да се движи влекач, докато болидите все още са били в движение.

„Ако се бях ударил в 12-тонен кран, сега щях да съм мъртъв“, каза Гасли.

В бюлетина на стюардите се отбелязва, че Гасли е превишил скоростта, тъй като е преминал покрай неподвижния камион с кран, който се е грижил за катастрофиралата кола на Сайнц в завой №12.

В крайна сметка 26-годишният състезател бе санкционирам с 20 секунди, което го премести от 17-то на 18-то място. Също така той получи и 2 наказателни точки в пилотската си книжка.

„След като мина през мястото на инцидента, автомобил №10 продължи да се движи под червен флаг със скорост, която многократно надхвърляше 200 км/ч. В един момент тя дори достигна 251 км/ч“, се казва в изявлението на стюардите.

„Пилотът призна и разбира, че на трасето е можело да има маршали или препятствия. Също така призна, че е бил прекалено бърз.“

„Отчитаме факта, че въпреки скоростта не може да се счита за „бавна“, както се изисква в правилника. Въпреки това тя е била по-ниска от максималната скорост, която може да се постигне при тези условия. Вземаме предвид и шока, който водачът е изпитал, когато е видял камион на състезателната линия в завоя на инцидента.“

Пилотът на Алфа Таури коментира случилото се в началната фаза на днешната Гран при на Япония.

„Загубихме Жулс преди осем години при идентични условия. Тогава също има кран на пистата“, каза Гасли.

„Не разбирам как осем години [по-късно] при подобни условия все още можем да видим кран, който дори не в чакъла, а се намира на състезателната линия.“

„Това не е уважително към Жулс, семейството и близките му, както и към всички нас. Инцидентът беше толкова драматичен. В този ден научихме, че не искаме да виждаме трактори или влекачи в такива условия.“

„Ако бях изгубил колата по подобен начин, както Карлос го стори в предишната обиколка и се бях натъкнал на 12-тонен кран, ако го бях ударил, сега щях да съм мъртъв. Дори не става въпрос за това с каква скорост съм карал.“

„Просто съм изключително благодарен, че все още стоя на краката си. Тази вечер ще се обадя на семейството и близките си, за да им кажа, че не се е случило нищо.“

„В името на всички нас, пилотите, се надявам това да е последният път, когато виждаме кран и поемаме такъв ненужен риск“, добави Пиер Гасли.

Кристиан Хорнер нарече случката „напълно неприемлива. Според шефа на Ред Бул, това не никога повече не трябва да се случва. В социалните мрежи се включи и бащата на Жулс Филип Бианки.

„Никакво уважение към живота на пилота, никакво уважение към паметта на Жул, просто невероятно“, написа той в Инстаграм.