Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли се възхищава на прогреса на Макларън: Те свършиха настина добра работа

Гасли се възхищава на прогреса на Макларън: Те свършиха настина добра работа

467
0
Пиер Гасли,, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли коментира прогреса на Макларън през сезон 2023. Пилотът на Алпин призна, че не ревнува от впечатляващия обрат, който отборът от Уокинг направи. Гасли дори се възхищава на работата, която в Макларън са свършили през последните месеци.

В началото на 2023 г. планът на Алпин беше да запази четвъртото място при конструкторите. Френският отбор се надяваше да намали разликата спрямо върха и да се бори подиуми и победи

Още от самото начало Алпин не успяваше да оправдае тези толкова високи очаквания. Базираният в Енстън екип изоставаше сериозно от Астън Мартин, а след това и от Макларън. Базираният в Уокинг отбор започна сезона на още по-заден план с недоразвит автомобил.

Но с напредване на сезона британците въведоха много модернизации в своя болид. Това значително повиши производителността на MCL60 и позволи на Ландо Норис и Оскар Пиастри да записват силни резултати. Така Макларън финишира четвърти при конструкторите и записа общо 9 подиума.

За сравнение, Алпин имаше само две качвания на почетната стълбичка в рамките на сезон 2023. Френският отбор завърши шести при конструкторите с актив от 120 точки. За сравнение, Макларън спечели 302 точки.

Забележителният възход на Макларън е стандарт, по който се измерват всички отбори в средата на полето. Британският отбор успя да направи голям скок напред, въпреки горната граница на разходите.

Гасли коментира прогреса на Макларън. Пилотът на Алпин призна, че не „ревнува“ и дори се възхищава на свършената работа в Уокинг.

„Няма никаква ревност или нещо подобно. Те свършиха наистина добра работа“, сподели Гасли. „Те са го направили, значи е възможно и ние да се справим така. Всъщност искам да изразя възхищение от работата, която са свършили през сезона.“

„Може, ли да се измъкнем от средата на полето, защото те го направиха? Защо не? Баща ми винаги казваше „две ръце, два крака, две ръце и два крака, така че е възможно“. Нека се опитаме да го направим“, каза още състезателят на Алпин.

Гасли призна, че спадът в представянето на Алпин се дължи на различни причини. 27-годишният пилот също така твърди, че тимът е постигнал значителен напредък през годината, макар и да не е бил толкова забележим

„Има много различни причини за липсата на резултати. Има неща, които подобрихме. Прегледах списъка, когато се присъединих към отбора- в него имаше много проблеми, които неща смятах, че трябва да решим.“

„Преглеждах го отново и отново: „Това е отбелязано, това е отбелязано.“ Да, подобрихме се в много, много аспекти. От друга страна се видя колко много работят и се подобряват и другите отбори, което е разочароващо. Лично аз смятам, че вървим в правилната посока“, каза още пилотът на Алпин.

Гасли също така призна, че някои други тимове са направили много по-големи крачки напред.

„Другите се справиха по-добре и направиха големи стъпки напред. В крайна сметка можеш да се опиташ да подобриш всичко, което можеш. Трябва обаче да нямаш автомобил, който да се възползва от това. В противен случай оставаш с темпото, което имаш до този момент.“

„Най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да се възползваш от възможностите, когато те се появят. Ние се справяме доста добре като отбор, но просто ни трябва автомобил, който да е по-бърз първоначално. Едва когато го използваме на пистата, ще сме готови да запишем силни класирания“, заключи Пиер Гасли.