Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Винаги съм подкрепял и уважавал Фетел

Гасли: Винаги съм подкрепял и уважавал Фетел

822
0
Пиер Гасли и Себастиан Фетел
Пиер Гасли и Себастиан Фетел, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли разказа за съветите, които е получил от Фетел преди да се състезава във Формула 1. Кариерата на пилота на Алфа Таури премина през няколко шампионати и серии, преди той да стане титулярен пилот в F1 в края на 2017 г.

Гасли спечели бившите серии GP2 през сезон 2016, но разбра, че тогава няма свободно място в най-високото ниво на моторните спортове. Заради това той реши да се състезава в японския шампионат Супер Формула за отбора на Team Mugen. 26-годишният състезател завърши на втора позиция и привлече вниманието към себе си. После взима участие в двата старта по улиците на Ню Йорк във Формула Е с бившия отбор на Рено Е-ДАМС.

В края на септември същата година Гасли получава предложение от д-р Хелмут Марко да кара за Торо Росо на мястото на Данил Квят. Французинът веднага приема поканата от Ред Бул и застава на стартовата решетка в Малайзия.

Спомням си, че спечелих титлата в GP2, през 2016 г. и не получих веднага шанса си за Формула 1, каза Гасли в месечния подкаст на Алфа Таури.

Беше доста труден момент за мен. Не се чувствах много добре, защото направих всички стъпки преди F1.“

Гасли призна, че се e обърнал за съвет към бившия пилот на екипа от Милтън Кийнс Себастиан Фетел.

Когато се присъединих към Ред Бул,  бях малко повече във фабриката и имах възможност да се сближа с него и да видя как работи с отбора.“

Обадих му се в края на 2014 г. Просто се обадих, бях много откровен и исках да чуя мнението му по няколко въпроса. Исках да знам какъв съвет може да ми даде, за да се справя с най-големите препятствия в кариерата ми. Все пак Фетел е спечелил четири световни титли с Ред Бул и познава отбора изключително добре.“

„Той остана с мен в продължение на час, час и половина и просто ми разказа вижданията си. Те бяха свързани със стъпката, която трябва да направя с Ред Бул и Хелмут. Също така ми сподели неговия личен опит“ продължи Гасли. „Бях много благодарен за това. Не очаквах, че Фетел ще ми помогне толкова много. “

Гасли стана пълноправен пилот на тогавашния тим на Торо през 2018 г. Година по-късно французинът бе повишен в Ред Бул след изненадващото напускане на Даниел Рикиардо.

Резултатите на 26-годишния състезател не бяха достатъчно задоволителни. Французинът бе понижен за сметка на Алекс Албон по средата на сезон 2019. Въпреки крачката назад в неговата кариера, Гасли спечели победа и още два подиума с Торо Росо/Алфа Таури.

Винаги съм подкрепял и уважавал Фетел. Смятам, че той е страхотен човек както на пистата, така и извън нея.“

„Възхищавам се на фокусът и работната му етика, които са просто изключителни“, продължи той.

„Той е четирикратен световен шампион и един от най-успешните пилоти в нашия спорт, така че трябва да уважаваме това. Фетел е невероятен пилот, невероятен човек и е изключително целеустремен.“

Съотборникът на Гасли Юки Цунода също участва в подкаста на Алфа Таури. Японецът има по-малко обща история с Фетел. От друга страна, той подкрепя мнението на французина за германеца.

„Той дойде при мен преди парада на пилотите тази година. Водихме интересен разговор. Фетел е добър човек“, каза Цунода.

Младият японски състезател бе впечатлен от начина, по който Фетел изразява мнението си по време на брифингите на пилотите от F1.

Всеки път той полага много усилия, за да подобри всяка ситуация, дори и нещата, които повечето от нас трудно могат да кажат.

„Себ измисля наистина добри неща и би бил готов да пожертва всичко. Аз много харесвам неговата личност. Определено Фетел е наистина важен човек за F1″, добави пилотът на Алфа Таури.