Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли закупи дял във френски футболен отбор

Гасли закупи дял във френски футболен отбор

633
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли направи инвестиция извън света на F1. Пилотът на Алпин закупи дял във френския полупрофесионален футболен отбор Версай. Така Гасли стана един от собствениците на тима от Лига Национал.

Гасли не крие, че е голям фен на футбола. Френският състезател симпатизира на ПСЖ и немалко пъти е гледал на живо домакинските мачове на отбора.

Страстта на Гасли към футбола в крайна сметка доведе до решението му да закупи дял от Версай. Това е клуб, който участва в третото ниво на френския футбол- Лига Национал.

Инвестицията на Гасли свидетелства за желанието му да се включи в дългосрочен проект за развитие на клуба.  В рамките на сделката клубът ще се възползва и от по-сериозно международно отразяване, което ще помогне за постигането на целта му да стане напълно професионален

„Пиер е силно допълнение към мен и Фабиен. Убеден съм, че сътрудничеството ни ще бъде ползотворно. Като дългогодишен фен на F1 съм щастлив, че Пиер е до нас, за да постигнем всичките си цели“, каза президентът на Версай Александър Мюлиес.

„Радвам се, че съм част от ФК Версай, защото винаги съм искал да се занимавам с професионален футбол“, каза Гасли. С Александър и Фабиен [Лазар] споделяме общи ценности, амбиция и силен състезателен дух, които ще ни позволят да развием клуба. Това е началото на една много красива история. Напред, Версай!“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от PIERRE GASLY 🇫🇷 (@pierregasly)

Гасли е поредният пилот от F1, който купува дял от спортен отбор. През 2022 г. Люис Хамилтън стана част от инвестиционната група, стояща зад отбора от НФЛ Денвър Бронкос. Валтери Ботас пък спаси любимия си отбор по хокей на лед Лахти Пеликанс, след като купи дял от 10%.

Междувременно договор на Гасли с Алпин изтича тази година. 28-годишният пилот призна, че оставането му във френския отбор е негов приоритет. От друга страна, той може да изслуша оферти от друго място, особено като се има предвид кризата, в която изпадна Алпин

„Независимо дали сте в края на договора си или в началото му, това не е позиция, в която искате да бъдете“, каза Гасли.

„Аз съм конкурентен състезател и се боря се да бъда в челото. Не мисля, че някой би оценил това нещо. Аз съм във F1 от седем години. Това не е като да се промени нещо за половин сезон, в който се състезавам в автомобил, който не се представя и ми дава потенциал да бъда точно в челото.

„Но [това] не е наистина ситуацията,  в която искам да бъда. Разочарован съм, че съм назад и не съм в позиция да се боря с момчетата, с които искам“, добави пилотът на Алпин.

Еднократният победител в F1 добави, че отборът трябва да докаже, че е в състояние да отстрани недостатъците си преди следващото преразглеждане на правилата, за да го убеди да остане.

„Най-важното за мен е разбирането. Искам да разберем защо не сме достатъчно конкурентоспособни и как да направим болида по-бърз.“

„През 2026 г. предстои огромна промяна в регламента. Тогава ще бъде още по-важно разбирането как да построиш автомобил, как да направиш стъпка напред, как да въведеш подобрения, които работят и как да развиеш максимално пакета, който имаш. Това е важно независимо дали е за 2024 или 2025, но е още по-важно за 2026-та“, заключи Пиер Гасли.