Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гении ще останат в F1 докато имат интерес, каза Жерар Лопес

Гении ще останат в F1 докато имат интерес, каза Жерар Лопес

83
0
Лотус

Съсобствениците на Лотус Гении Кепитъл ще останат във Формула 1 докато имат интерес и отборът се бори за победи, каза собственикът на инвестиционния фонд и председател на Лотус F1 Тийм Жерар Лопес.  

Гении купиха 100% от отбора на Лотус през декември 2009 г. През юни месец тази година пък Гении продадоха 35% от акциите си в тима от Енстън на инвестиционния консорциум Инфинити Рейсинг. Това дойде като добра новина за Лотус, които от известно време си търсеха финансов партньор.

Все още обаче тимът продължава да търси спонсори. Лопес е категоричен, че няма никакви намерения да продава отбора, а ще продължава да инвестира в него, докато екипът се бори за челни позиции във Формула 1.

Не крием факта, че си търсим нови партньори, говорим за това открито, но не става въпрос за продажба на отбора. Това са различни неща. При всички положения ще останем като притежатели на определен пакет акции. Вече казах, че ще останем във Формула 1 докато имаме интерес. Такава бе ситуацията преди две години, както и миналата година, а сега нищо не се е променило. Въпреки това не всичко зависи от нас. Не мога да кажа какво ще представлява Формула 1 след 3 или 5 години. Нашият интерес зависи от това дали сме сред най-добрите отбори в шампионата. Да печелим и да се борим с най-добрите – това основно ни мотивира да останем – коментира Лопес в интервю за руския сайт f1news.ru.

От известно време се говореше, че Лотус имат финансови затруднения и забавят плащанията на членове на отбора, но по-рано през годината Лопес отрече тази информация. В интервюто за руската уебстраница той обясни, че тимът от Енстън наистина има дългове от 120 млн. евро, но 95 млн. от тях са към Гении Кепитъл:

Човек не може да отрече очевидното. Екипът наистина има 120 млн. евро дългове. Това е вярно. Но 95 млн. от тях са към нашия фонд. Ние сами на себе си дадохме средства, предназначени за развитието на отбора. Вместо да се намеси спонсор за тази цел, поради няколко причини предпочетохме сами да вложим средства в екипа. Но ако трябва да вземем дълговете на всички отбори във Формула 1, то теоретически размерът на тези на Лотус е от най-скромните. Инвестирахме голяма част от парите в подобряването на аеродинамичния тунел, изградихме нов симулатор. Вложихме значителни средства в екипа, който се явява едно от подразделенията на нашия фонд.  

Лопес обясни, че за Гении Кепитъл Формула 1 е бизнес платформа, а не място за реклама и че притежанието на отбор от Гран при не носи печалба, но за Гении е достатъчно да не са на загуба:

Положението ни е малко по-различно от това, в което се намират например автомобилните производители или други компании. Ние сме инвестиционен фонд и не продаваме коли. За нас това (Формула 1) е платформа, а не място за реклама. И ако тази платформа носи бизнес договори за групата като цяло, тогава положението става много интересно. Един отбор от Формула 1 сам по себе си не е проект, който може да донесе печалба. За нас е достатъчно, че екипът не е на загуба.