Начало Автомобили Германия, Франция и Испания с ръст в автомобилните продажби за октомври

Германия, Франция и Испания с ръст в автомобилните продажби за октомври

39
0
пазар

Продажбите на автомобили в Германия, Франция и Испания са се качили през октомври, което подхранва надеждите за възстановяване на сектора в Европа.

Регистрациите в Германия са се увеличили с 2% (до 265 441) в сравнение със същия месец през 2012 г. Във Франция растежът е дори още по-голям – близо 3% (166 515). Правителствената подкрепа пък помогна в Испания за цели 34% ръст.

В Германия лидер на пазара за автомобили е Volkswagen, които имат напредък от 2%. Сериозен растеж там записват Skoda (37%), Porsche (24%), Opel (12%). Всичко това демонстрира, че индустрията се стабилизира и частните купувачи са по-големи оптимисти по отношение на икономиката, се твърди в изданието Аутомотив Нюз Юръп.

Във Франция ръстът се обуславя от нови модели като субкомпактните кросоувъри Renault Captur и Peugeot 2008, както и новия Peugeot 308. Те помагат на местните производители PSA/Peugeot-Citroen и Renault да си върнат част от позициите.

Това е силно представяне от страна на френските компании в рамките на един положителен пазар – коментира говорителят на асоциацията CCFA Франсоа Рудие.

Според анализите във Франция пазарът там ще има 6% общ спад за 2013 г., докато в предишни прогнози се посочваха 8% намаление.

Испанската асоциация на производителите (Anfac) пък отбелязва, че в страната вътрешното търсене остава ниско, но програмата за субсидиране вдъхва живот на пазара. Ръстът през октомври е първият от 20 поредни месеца спа.

Оптимисти сме не само за останалата част от годината, но и за по-голямо подобрение в бизнеса през 2014 г. – обяснява Хауме Рура, шеф на асоциацията на автомобилните дилъри Faconauto.