Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Германските масла RAVENOL дават сила на Алфа Таури и не само

Германските масла RAVENOL дават сила на Алфа Таури и не само

2871
0
Алфа Таури, RAVENOL
снимка: Ред Бул Контент Пуул

От десетилетия във Формула 1 си дават среща не само най-добрите пилоти в света, но и най-добрите продукти в автомобилната индустрия. От началото на сезона тази година тимът на Алфа Таури работи с германските масла Ravenol

Те може и да не са така известни, както тези на гиганти в индустрията, но са на изключително ниво и всъщност се предлагат в над 80 страни по света. От 2018 г. Карио ООД е официален партньор и вносител на продуктите на Ravenol у нас и те се предлагат онлайн на www.autobox.bg и www.ravenol.bg.

Ravenol e търговска марка на производителя Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH. Компанията е създадена от Ханс Трибел през 1946 г. в немския град Вертер. През 90-те години на ХХ век продуктите на фирмата пробиват на пазарите по целия свят с изключителното си качество. Компанията разработва специални продукти не само за автомобилната, но и за строителната, селскостопанската и промишлената индустрия.

Участията в автомобилните и мотоциклетни състезания правят продуктите все по-популярни, а качествата им са следствие на упоритата работа на екипа от експерти и високите немски стандарти.

Продуктите Ravenol се произвеждат по специалната технология CleanSynto. Тя представлява специална комбинация на базови масла, а именно хидрокрекинг + PAO (ПолиАлфаОлефини) + Естери, със специално разработена технология на добавките. Рецептурата на технологията от синтетични базови масла и компоненти заедно с комплекса висококачествени добавки повишава чистотата на двигателя, увеличавайки максимално неговия експлоатационен живот. Намалява се максимално отлагането на твърди частици, сажди и други замърсители, като маслото безпрепятствено достига всички точки на смазване.

Технологията CleanSynto гарантира също така удължени интервали за смяна на масло, пълна защита на двигателя, намаляване на експлоатационните разходи и значителна икономия на гориво

Впоследствие е разработена нова допълнителна и напълно уникална технология за премиум продуктите на RAVENOL – USVO® ( Ultra Strong Viscosity Oil ). Специфичната особеност на новите масла RAVENOL USVO® е, че те нямат почти никакви загуби при срязване поради специалната им формула на избрани базови масла и добавки. Това е възможно чрез използването на напълно синтетични базови компоненти, без така наречените VI подобрители и с използването на висококачествени изключително стабилни на срязване полимери.

Тази технология гарантира по-добри стойности на триене (FE / ефект на пестене на гориво от около 1%), по-добра защита от окисляване (по-дълъг живот на продукта), по-добър ефект на почистване = двигателят остава чист и по този начин по-дълго, функционален, още по-добро изпомпване при студени условия = по-бързо подаване на масло към частите за смазване, дори при студено пускане = по-добра защита на двигателя, почти без загуба на срязване, дори при тежки  условия, вискозитетът остава стабилен.

Пакетажът на Ravenol е с изключителен дизайн, с възможност за проверка на произведената продукция и напълно защитен от фалшификация.

В последните години Ravenol стана технически партньор и съветник на над 100 състезателни серии и отбори. Освен с Алфа Таури във Формула 1 компанията работи, например и с тима на Grasser Racing, с автомобили Lamborghini Huracán GT3 EVO в състезанията от DTM.

В четирите автомобила на екипа се използва масло RAVENOL RSS SAE 10W-60, което работи отлично в 5,2-литровите V10 двигатели

То е напълно синтетично, състезателно моторно масло, идеално за модерни мотори изложени и на най-тежки натоварвания. Маслото представлява специална смес от синтетични базови масла от Група V и с висок % РАO.

Произведено е с уникалната технология USVO без допълнителни подобрители на вискозитетен индекс. Има висок вискозитетен индекс. Има и висока HTHS стойност плюс свързана с това екстремна устойчивост на срязване и високоефективната специална добавка с молибден и волфрам. RAVENOL RSS 10W-60 е подходящо и за изключително спортен стил на шофиране. Използва положителните свойства на специалните добавки, за да изглади повърхностната структура на двигател. Това се постига чрез намаляване на триенето и износването. Значително подобрява механичната ефективност. RAVENOL RSS 10W-60 гарантира отличен смазочен филм благодарение на уникалната си формула, дори при много високи температури на работа. Гарантира и защита от корозия, окисляване и пенене.

Любопитно е, че от 2016 г. Ravenol работи с Ралф Шумахер като технически съветник и изпитател и компанията

Не случайно подкрепя кариерите и участията на младите Мик Шумахер и сина на Ралф – Дейвид, който от тази година също кара в DTM с автомобил на Мерцедес. Пример за подобен продукт е RAVENOL RSP Racing Super Performance 5W-30.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAVENOL Germany (@ravenol.de)

На практика Ravenol произвежда масла за състезания от картинг, Формула 3 до Формула 1. От пистите се получава информация за разработката на цялата гама високоефективни масла, на основа на PAO (ПолиАлфаОлефини) за моторни спортове и за използване при особено тежки експлоатационни условия.

Много сериозна е гамата от масла и продукти за мотоциклети, които могат да бъдат открити например на autobox.bg, както и на ravenol.bg.

Специално внимание заслужава и серията от продукти за олдтаймери, за класически и спортни автомобили – autobox.bg и на ravenol.bg

Важно е също така, че продуктите на Ravenol са подходящи на практика за двигателите на всички световни производители от Мерцедес до Хонда и от VW до Тойота. Специално в случая с Алфа Таури във Формула 1 този сезон двигателят на практика е на Хонда и се смята в момента за най-добре балансираният, сглобяван просто във Великобритания в Милтън Кийнс до централата на Ред Бул.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAVENOL Germany (@ravenol.de)