Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Главният аеродинамик на Мерцедес напусна, Алисън: Това е нормално развитие

Главният аеродинамик на Мерцедес напусна, Алисън: Това е нормално развитие

2892
0
Мерцедес F1
снимка: Мерцедес

Главният аеродинамик на Мерцедес Джоакино Вино е напуснал екипа от Бракли след повече от шест години с отбора. Новината стана известна днес по време на подготовката на отборите от Формула 1 за Гран при на Емилия Романя. Това се случва броени дни, след като от Ферари обявиха официално, че са привлекли двама души от Мерцедес – Жером д’Амброзио и Люк Сера, които ще започнат работа в Скудерията от 1 октомври тази година.

Вино е част от Мерцедес от февруари 2018 г. Първоначално работи в екипа за аеродинамика, като е издигнат до шеф на департамента през октомври 2022 г. За този период е работил по болидите на тима от F1 W09 до F1 W12. Има сериозно участие в F1 W13 и F1 W14, заради чиято концепция напусна Майк Елиът.

Техническият директор на Мерцедес Джеймс Алисън настоя, че напускането на главния аеродинамик е нещо нормално

„Това е нормално развитие на нещата в един отбор от Формула 1. В наши дни отборите са големи. Ежегодно някакъв брой хора напускат, на тяхно място идват други. Това важи за почти всички отбори. Не смятам, че има някакъв смисъл да правя коментари относно мотивацията“, коментира Алисън.

„За един тим е важно да има определен брой добри, опитни специалисти. Не обичаме опитни хора да си тръгват, но същевременно при нас идват такива с достатъчно добри биографии горе-долу със същия интензитет. Нашата работа е да направим така, че всеки да предпочете да дойде при нас, отколкото да отиде някъде другаде“, добави техническият директор на Мерцедес.

След новината за Д’Амброзио и Сера пък се твърди, че при преговорите за тяхното по-ранно освобождаване от Мерцедес са договорили двамата специалисти от Ферари, които привлякоха, също да могат да започнат работа през октомври. По-рано тази година бе обявено, че Симоне Реста и Енрике Сампо ще отидат в Бракли. Реста бе освободен като технически директор на Хаас и се върна във Ферари. Сампо бе шеф на екипа за симулатора на Скудерията.