Начало Други Гликенхаус преустановява участието си в WEC

Гликенхаус преустановява участието си в WEC

154
0
Гликенхаус SCG 007 LMH
снимка, Jonathan Walker

Гликенхаус преустановява участието си в WEC. Американската марка реши да не се включва в следващата кампания от световния шампионат за издръжливост на ФИА. Причините за това решение са свързани най-вече с липсата на достатъчно спонсори.

Гликенхаус се присъедини към WEC преди малко повече от две години. Американците направиха дебюта си в състезанието „8 часа на Портимао“.

До момента Гликенхаус не записа нито един пълен сезон в WEC. Американската марка пропусна миналогодишните стартове в Бахрейн и Япония заради финансови причини. Тази година Гликенхаус отново не взе участие в 6-те часа на Фуджи през миналия месец. Американците няма да се включат и в предстоящата надпревара на пистата Сахир, която слага край на сезона

По-рано тази година Джим Гликенхаус обяви, че отборът ще продължи участието си в WEC единствено ако намери достатъчно спонсори. Повечето финанси ще помогнат на Гликенхаус да развие по-добре своя прототип. В крайна сметка обаче това не е случило, което налага тима да се откаже от по-нататъшно участие в шампионата.

„Не, няма да участваме – няма смисъл за нас“, сподели Гликенхаус. „За да бъдем конкурентоспособни, ще трябва да направим EVO версия на автомобила и да пуснем два броя от него. Това не е жизнеспособно за частен производител. Единственият начин, по който бихме могли да го направим, е със спонсорство или ако някой клиент иска да има програма с нашия автомобил“, добави шефът и основател на тима.

Американецът също така изтъкна, че приоритет за неговата компания вече е създаването на шосейни автомобили. Тук се включва включително спортния автомобил SCG 004, базиран на състезателния модел, участвал за 24-те часа на Нюрбургринг.

„Разполагаме с определен капацитет и имаме продажби в малък размер. Дори и да можехме да произвеждаме повече коли, състезанията в WEC няма да ни помогнат да ги продаваме повече. В крайна сметка участието в WEC за нашата малка компания просто вече няма смисъл.“

Гликенхаус заяви, че отборът му се оттегля от WEC със завидно постижение- подиум в 24-те часа на Льо Ман през 2022 г.

„Положихме легитимни усилия и се справихме просто чудесно като за частен производител. Качихме се на подиума през 2022 г., а тази година победихме марки като Пежо и Порше [като завършихме шести и седми]. Честно казано наистина не може да се постигне нещо по-добро от това. Бяхме важна част от шампионата, когато той имаше нужда от нас“, завърши Джим Гликенхаус.