Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 5000 евро глоба за Хамилтън за проблем с коланите в болида му

5000 евро глоба за Хамилтън за проблем с коланите в болида му

5063
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън бе разследван от стюардите на Гран при на Сао Пауло за нарушение при използването на осигурителните колани в болида му. Пилотът и представители на Мерцедес бяха извикани при тях. Седемкратният световен шампион е разкопчал коланите в обиколката си за прибиране, след като спечели надпреварата в Бразилия. Стюардите го глобиха с 5000 евро. Част от санкцията е условна глоба от 20 000 евро до края на следващия сезон.

„Пилотът на кола №44 Люис Хамилтън е разкопчал коланите си в обиколката за прибиране в края на състезанието.“

„Стюардите разбират желанието да се празнува, но не е безопасно коланите да се разкопчават, докато колата е в движение. Дори ниската скорост с тези болиди е много висока за човек без предпазен колан. Освен това пилотите от Формула 1 дават пример за състезателите в младежките категории. Жизненоважно е пилотите от тези категории да научат важността на използване на системи за безопасност във всеки един момент“, се казва в решението.

Хамилтън спечели квалификацията в петък, но след това бе декласиран от нея заради технически проблем с DRS-а на колата си. Стартира от дъното на грида и стигна до пета позиция в спринтовата квалификация. В Гран при надпреварата потегли от 10-то място вследствие на санкция за сменен двигател с вътрешно горене. Успя да излезе начело и спечели 19-ия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2021 г.