Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Глобата на Макларън от 2007 г. бе обявена за нормативно признат разход

Глобата на Макларън от 2007 г. бе обявена за нормативно признат разход

37
0
Макларън

Екипът на Макларън спечели битката си да докаже, че глобата, наложена на отбора вследствие на шпионския скандал от 2007 г., е нормативно признат разход. У тогавашния главен конструктор на тима Майк Къхлън бе открито техническо досие на Ферари, дадено му от Найджъл Степни. Тимът приведе доводи пред правителствен трибунал за това, че санкцията е свързана с предмета на дейност на компанията и не може да подлежи на корпоративни данъци.

Първото разследване на ФИА през 2007 г. приключи без наказание, тъй като не бе доказано, че информацията е била използвана. Второто обаче доведе до безпрецедентна санкция – през септември Макларън бяха глобени 100 милиона долара и им бяха отнети точките за конструкторския шампионат.

Сумата, която от Уокинг трябваше да платят, обаче бе намалена почти двойно. Причината за редуцирането й бе доводът, че приходите на екипа паднаха вследствие на наказанието – изхвърлянето им от класирането на екипите на практика ги остави извън разпределението на приходите от съответния сезон, което се определя именно от мястото на тима в това подреждане. В крайна сметка Макларън трябваше да преведат малко над 51 млн. долара.

В разглеждането пред британския трибунал представителите на правителството оспориха искането на тима с твърдението, че незаконното събиране и притежание на информация не е част от търговските дейности на компанията.

Макларън Груп е успешна компания, която плаща съществени данъци. През 2007 г. Макларън Рейсинг трябваше да плати глоба вследствие на нарушение на международния спортен код на ФИА. Правителствен трибунал реши, че тя може да се приспадне от данъчната основа – заяви говорител на отбора в Корея, където днес се проведоха свободните тренировки преди неделния 16-ти старт от световния шампионат на Формула 1 за 2012 г.