Начало Други Глок вече не е част от семейството на БМВ

Глок вече не е част от семейството на БМВ

900
0
Тимо Глок, БМВ
Тимо Глок, снимка БМВ

Тимо Глок официално напусна БМВ. Германският състезател повече няма да бъде част от заводския състав на баварската марка. Германецът отпадна от плановете на БМВ след като прекара 10 години в семейството на германците и се състезава за тях в различни шампионати и серии.

Глок е бивш пилот от F1. Германецът направи дебюта си в световния шампионат в Гран при на Канада 2004 с бившия отбор на Джордан и дори спечели 2 точки. След това той прекара известно време в Суперкупата на Порше и бившите американски серии Чамп Кар.

Глок спечели бившите поддържащи серии GP2 през 2007 г. Това му помогна да се върне на стартовата решетка в F1 с Тойота. 40-годишният германец записа три подиума и остана част от състава на японския производител до неговото оттегляне в края на 2009 г. След това той прекара три трудни години в тима на Върджин/Маруся, преди да напусне Формула 1 след Гран при на Абу Даби 2012.

От началото на 2013 г. Глок стана част от семейството на БМВ в немския автомобилен шампионат DTM. Германецът се качи на подиума в една третия си старт и дори спечели финалното състезание за сезона на пистата Хокенхайм.

Глок остана титулярен пилот в DTM до края на миналия сезон. Освен участие в немския шампионат, той кара автомобил на БМВ и в състезания като „24 часа на Дайтона“, „24 часа на Спа“ и „12 часа на Батърст.“ Тази година той участваше в италианския GT шампионат, както и в двата старта от DTM на пистата Имола. Глок също трябваше да кара в един отбор с бившия си колега от F1 Фелипе Маса, но в крайна сметка не успя.

Бившият пилот от F1 коментира сбогуването си с БМВ в социалните мрежи.

„Благодаря на БМВ Моторспорт за това, че прекарахме заедно десет години по целия свят на най-добрите състезателни писти, за които можеш да мечтаеш“, написа Глок в Инстаграм.

„Наистина се наслаждавах на интензивното време в DTM с тези прекрасни автомобили от клас 1, както и на страхотните победи и подиуми. Едно от най-важните събития със сигурност беше 24-часовото състезание на Спа-Франкоршамп с Алекс Занарди! Това е едно от тези състезания, които никога няма да забравя!

„Мисля, че всички помнят емблематичната битка с Гари Пафет на Хокенхаймринг през 2018-та. Всеки, който го е видял, знае, че все още горя за този спорт и винаги ще горя! Сега е време да продължа напред. Искам да изкажа и специалните си  благодарности на Йенс Маркуардт [бившият шеф на БМВ Моторспорт]. Той беше ключовият човек зад това пътуване. Благодаря на всички мои съотборници от БМВ през тези десет години. Има много истории за разказване. Може би ще споделя някои от тях в някоя книга“, добави бившият пилот от F1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Timo Glock (@realglocktimo)

Последното участие на Глок с БМВ бе в края на миналия уикенд на пистата Муджело.

„Благодарим на Тимо Глок за фантастичното сътрудничество през последните десет години“, каза ръководителят на BMW M Motorsport Андреас Роос.

„Можем да си припомним много общи моменти на успех и емоции, особено по време на участието ни в DTM до 2020 г. Тимо впечатли с няколко страхотни битки в тези серии, включително тази срещу Гари Пафет на Хокенхайм през 2018 г. Уменията и личността му го превърнаха в абсолютен любимец на публиката. Той беше доминиращо лице на марката както на пистата, така и извън нея. Пожелаваме му всичко най-добро и много успехи в бъдеще!“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BMW Motorsport 🏆 (@bmwmotorsport)