Начало Автомобили GM, Ford и FCA ограничават производството и броя работници в смени

GM, Ford и FCA ограничават производството и броя работници в смени

203
0
GM, производство, завод, фабрика, съоръжение
снимка: GM

Трите големи автомобилни компании от Детройт – General Motors, Ford Motor и Fiat Chrysler Automobiles – ще намалят производството във фабриките си и ще ограничат броя на работници в смените. Мерките се взимат с цел забавяне разпространението на COVID-19. Концерните са се разбрали как да постъпят след разговори с профсъюза United Auto Workers (UAW). Споразумението включва частично затваряне на отделни поточни линии, интензивна дезинфекция между смените, увеличаване на дистанцията между отделните работници.

UAW направи предложение към ръководствата на компаниите за двуседмично спиране на производството още през миналата седмица

Отговорът от страна на концерните не удовлетвори профсъюза, чийто президент Рори Гембъл заплаши с ответни действия. UAW защитава правата на работници, които са в самите фабрики и реагира толкова остро, тъй като компаниите вече взеха мерки, в които те не бяха включени. За намаляване на риска от разпространение и зараза автомобилните производители пуснаха част от служителите си да работят от вкъщи – занимаващите се с дизайн, част от счетоводството и т.н. Това предизвика недоволството на профсъюза и след напрегнати преговори се стигна до оповестеното споразумение. То позволява производството да продължи, но с намалено темпо.

Някои фабрики в Съединените щати пък затвориха, но причината бе малко по-различна

Тази на Ford в Чикаго например спря производство заради недостиг на части. Достъпът до компоненти в множество индустрии в цял свят понастоящем е силно затруднен. Заводите в Китай започнаха да отварят полека-лека след утихване на епидемията там. В Европа обаче ограниченията тепърва се въвеждат.

В GM и Ford вече регистрираха случаи на служители с положителни проби за коронавируса.