Начало Автомобили GM и Powermat зарядните кабели в историята

GM и Powermat зарядните кабели в историята

42
0
GM

Компаниите General Motors и Powermat – пионер в технологията за безжично зареждане на акумулаторни елементи, обявиха сключването на търговско споразумение, което ще изключи необходимостта от използване на кабели за зареждане на персоналните електронни прибори на борда на много от бъдещите модели на марките Chevrolet, Buick, GMC и Cadillac след средата на 2012 година.

Дъщерната компания GM Ventures, която се занимава с управление на рисковия инвестиционен капитал на General Motors, ще вложи 5 милиона щатски долара в компанията Powermat с цел ускоряване на технологичното развитие и да подпомогне усилията за разрастване на дейността на Powermat в световен мащаб.

По думите на изпълнителния директор на компанията Ран Полиакайн, технологията, създадена от Powermat позволява лесно, безопасно и ефективно зареждане на електронни устройства от рода на смартфони, MP3-плейъри и портативни игрови конзоли.

Моделът Chevrolet Volt, считан от мнозина за символ на своеобразното преоткриване на автомобила, който да спомогне за намаляването на зависимостта на Америка от петрола, предлагайки в същото време сигурността на удължения автономен пробег, ще бъде един от първите автомобили на GM, които ще предложат тази нова технология. Очаква се тя да предизвика истинска революция в метода за зареждане на личните електронни устройства в автомобила.

„Представете си подложка или лавица, върху която можете просто да оставите вашия iPhone, вашия Motorola Milestone или друго електронно устройство с акумулатор и то да започне да се зарежда автоматично, докато пътувате за работа, изпълнявате поръчки на клиенти или сте предприели ваканционно пътешествие със семейството,“ посочва Мики Блай, който е мениджър в GM с отговорност в сферата на електрониката, инфоразвлекателните системи, хибридните технологии и електромобилите.

„Chevy Volt ще бъде едно от първите места, където новата технология ще бъде приложена на практика, но имаме намерение да разширим приложението й и при другите модели в нашата гама,“ допълни Блай.

Powermat е частна компания, основана през 2007 година, която предлага домашни устройства за безжично зареждане в редица големи американски вериги за търговия на дребно, сред които Best Buy, Target и Wal-Mart.

Ран Полиакайн е изключително въодушевен от възможността за внедряването на технологията в Chevrolet Volt, отличен с няколко награди за „Автомобил на годината“ в САЩ.

„Гигантът GM е сред най-редките екземпляри в съвременната бизнес-среда – компания, притежаваща новаторска нагласа, поглед в бъдещето, кураж и добър нюх ппо отношение на новите възможности за осигуряване на по-добра грижа както за потребителите, така и за нашата планета,“ отбеляза Полиакайн.

Джон Локнър, който има принос в създаването на концепцията на модела Volt и сега заема поста президент на GM Ventures, от години мечтае за появата на технология като тази на Powermat.

„Първата разработка на концептуалния Volt бе през 2006 година,“ сподели Локнър. „Имахме намерение да направим революция във всяка област на автомобила – не само в системата на задвижване. Дори тогава имахме наум нещо подобно и съм сигурен, че нововъведението ще получи добър прием и ще завоюва голяма популярност сред потребителите.“

 

  • ТАГОВЕ
  • gm