Начало Автомобили GM и PSA Peugeot Citroen създадоха глобален алианс

GM и PSA Peugeot Citroen създадоха глобален алианс

30
0
GM,psa,алианс

Концернът General Motors и групата PSA Peugeot Citroen създадоха глобален алианс, който трябва да помогне на двете компании да подобрят позициите си на европейските пазари. Сътрудничеството ще има за цел обмяна на автомобилни платформи и технологии, както и създаване на съвместно предприятие за производство на автомобили.
Партньорите ще се съсредоточат върху разработката на компактни и средноразмерни модели, компактни ванове и кросоъвъри, както и създаването на нови платформи. Първият съвместен модел ще се появи не по-рано от 2016 г, а на една от новите платформи ще се произвеждат коли под марката Opel, чиито позиции имат нужда от подобряване. През 2011 г. марката донесе на концерна загуба от 747 млн. долара (564 млн. евро), а самият General Motors отчете печалба от $7,6 млрд.
Същата 2011 г. бе губеща за френската група – PSA Peugeot Citroen отчете загуба от 1,6 млрд. евро.
В рамките на споразумението GM ще придобие 7% от акциите на французите, което ще го направи втория най-голям акционер в алианса след семейство Пежо, които държат 46% от акциите. Френският концерн пък ще увеличи капитала си на $1 млрд.
Двете компании също така ще продължат да произвеждат автомобили и независимо един от друг на конкурираща се основа.