Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 GM не се отказва от F1 и Андрети

GM не се отказва от F1 и Андрети

1064
0
GM и Кадилак
снимка, Кадилак

GM не се отказва от F1 и Андрети. Американската корпорация остава „уверена“ в заявката за бъдещо участие в световния шампионат, макар да не получи първоначално одобрение от страна на ФОМ.

GM опита да влезе в F1 през 2025 или 2026 г. Американците обединиха усилия заедно с Андрети Глобал. Така бе образуван отбора на Андрети Кадилак

Андрети Кадилак подаде заявка за присъединяване към F1, която беше одобрена от ФИА. Президентът на федерацията Мохамед бин Сулайем дори приветства намеренията на GM да се присъедини към най-високото ниво на моторните спортове. Дженерал Моторс дори обяви, че ще произвежда собствени задвижващи системи от сезон 2028 нататък. Условието е тимът на Андрети Кадилак да получи зелена светлина от ФОМ и Либърти Медия.

F1 в крайна сметка отхвърли заявката за участие на Андрети. Ръководството на световния шампионат посочи и мотивите си за това решение. Следователно американският екип няма да се присъедини на стартовата решетка през 2025 или 2026 г.

От Андрети коментираха решението на ФОМ да не ги допусне в шампионата. Американците изразиха разочарованието си. Въпреки това те продължават да не се отказват от плановете си. ФИА пък заяви, че продължава диалога с F1 по този въпрос. Редица пилоти, състезаващи се в САЩ също бяха изненадани от факта, че заявката на Андрети беше отхвърлена.

Същевременно от GM запазиха мълчание. Американците коментираха тази тема едва преди няколко дни. Според вицепрезидента по представянето и моторните спортове Джим Кембъл, проектът с Андрети продължава да се развива с „бързи темпове“.

По време на изказването си в Дайтона, Кембъл също така потвърди, че отборът е поискал среща с F1. Стана ясно, че техническа грешка е попречила на поканата, изпратена от Либърти Медия до Андрети през декември

Решението на F1 остави отворена вратата бъдещето участие на Андрети Кадилак. Има вероятност тимът да влезе в шампионата, след като вече произвежда собственият силов агрегат през 2028 г. Другата опция остава закупуването на някой от съществуващите отбори на грида.

„По отношение на заявката ни с Андрети се чувстваме чудесно“, сподели Кембъл.

„ФИА я проучи спрямо други кандидати и след това гласува доверие и одобрение на нашето заявление. „Oчевидно ФОМ направи своето изявление, а ние поискахме последваща среща с ФОМ и така ще работим по този въпрос. Вярваме, че вече имаме възможност да излъчим едно конкурентноспособно участие.“

„Не казваме, че е лесно, но в историята на двете организации има примери за успехи в други категории моторни спортове. Това важи и за Кадилак и за Андрети. С оглед на това нашите съвместни екипи продължават да развиват автомобила ни с невероятно темпо. Това е моментното положение, в което се намираме“, добави вицепрезидентът на GM.

Кембъл омаловажи предположението, че в GM се е почувствал обиден от изявлението на F1. Шампионатът предполага, че проектът на американците няма да бъде конкурентен.

„Както казах, ние вярваме в подаденото от нас заявление. В него изразихме способностите на Андрети като състезателен отбор, така и на Кадилак като производствена и инженерна структура. Затова сме уверени в заявлението и искаме среща с ФОМ.“

На въпроса дали собственият силов агрегат на Кадилак може да бъде готов преди сезон 2028, Кембъл посочи, че марката при всички случаи е ограничена от правилника на ФИА.

„Има краен срок, в който да се регистрираш като производител на задвижващ агрегат.  За нас той беше миналия юни. Тогава се регистрирахме за сезон 2028. Ако искаше да разработиш двигател по-рано, тогава трябваше да се регистрираш предишната година. В крайна сметка това е просто един регламент“, завърши вицепрезидентът на GM.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Cadillac (@cadillac)