Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 GM няма да влезе в F1 без Андрети

GM няма да влезе в F1 без Андрети

831
0
Андрети Кадилак
снимка: Кадилак

GM няма да влезе в F1 без Андрети. Американската автомобилна корпорация опроверга спекулациите, че може да участва в световния шампионат с друг отбор, ако ФОМ не допуснe на стартовата решетка проекта на Майкъл Андрети.

В началото на годината Дженерал Моторс (GM) обедини усилия с Андрети. Двете компании създадоха проект, който носи името Андрети-Кадилак. Неговата цел е да влезе в F1 най-рано през 2025 или 2026 г

Андрети подаде кандидатура за участие в F1, която бе одобрена от ФИА. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем приветства влизането във Формула 1 на производител като GM и изрази своята подкрепа.

Сега пред Андрети и GM стои още едно голямо препятствие. Американците трябва да договорят търговските условия с ФОМ. В допълнение, Андрети-Кадилак трябва да получи одобрението на всички настоящи отбори на грида.

Повечето отбори от F1 продължават да са твърдо против добавянето на още един отбор. Според тях, това ще доведе до разводняване на спорта. Освен това, разширяването на решетка ще намали приходите, които получава всеки един тим от наградния фонд на F1.

Ръководството на F1 продължава да преценява какви биха били финансовите последици от допълнителен отбор. То е категорично, че ще одобри още един тим само ако се окаже, че той е от полза за спорта като цяло.

Привлекателността на голям производител като GM определено ще бъде един голям плюс за F1. Но от друга страна, значението на партньорството с Андрети беше омаловажено от някои шефове на отбори. Някои от тях дори предположиха, че ако настоящият план се провали, GM може да започне партньорство с някой друг отбор

Наскоро президентът на GM Марк Ройс коментира плановете на корпорацията да участва в световния шампионат. Американецът бе категоричен, че Дженерал Моторс се интересува единствено от това да помогне на Андрети да се добере до участие в F1.

„GM се ангажира да си партнира с Андрети в състезанията от F1, сподели Ройс пред Асошиейтед Прес.

„Сътрудничеството между Андрети и Кадилак обединява две уникални структури, създадени за състезания. И двете структури са с дългогодишни успехи в моторните спортове в световен мащаб.“

Възможността GM да си партнира с друг отбор от F1 бе коментирана няколко пъти в падока. Американската корпорация бе свързвана най-вече с Уилямс. Отборът от Гроув бе придобит от американската инвестиционна компания Дарилтън Кепитъл през 2020 г.

„От самото начало бяхме категорични, че с удоволствие ще привлечем нови екипи, Разбира се, в резултат на това паят трябва да се увеличи, а не да се свие. Засега той само се свива“, каза Джеймс Ваулс.

„Това не е насочено срещу Андрети или GM. Точно обратното. Приветствам GM с отворени обятия и се надявам да създам отношения с тях, ако нещата не се получат. Те са невероятен производител, който според мен ще направи спорта по-добър.“

Асошиейтед прес добави, че GM планира да изпрати част от висшето си ръководство в падока на F1 в Лас Вегас следващата седмица с надеждата да лобира пред FOM да одобри участието на Андрети.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от General Motors (@generalmotors)