Начало Автомобили GM ще прегледат окончателните оферти за Опел днес

GM ще прегледат окончателните оферти за Опел днес

38
0

Дженерал Моторс преживяха банкрута, но все още не са решили проблема си с продажбата на европейската си марка Опел.

Компанията е натискана и от немското правителство, което иска американците да формализират продажбата на Опел с канадско-австрийската компания за производство на авточасти – Магна Интернешънъл. Немските власти предпочитат Магна пред другите заинтересовани от покупката на Опел, но GM все още изчакват, за да преценят коя оферта е най-изгодна за тях, тъй като вече се намират в доста по-добра позиция, отколкото преди няколко месеца.

Правителството на канцлера Ангела Меркел обеща на Адам Oпел GmbH субсидия от 4.5 милиарда евро, ако купувачът е Магна, тъй като основната му цел е да запази колкото може повече технологии и работни места в страната. В момента служителите на Опел в Европа са около 50 000, като около половината от тях работят в Германия.

GM обаче обмислят сериозно и офертата на белгийската инвестиционна компания RHJ Интернешънъл, като главният преговарящ от страна на американците – Джон Смит дори нарече тяхната оферта „по-проста“. GM могат да предпочетат офертата на RHJ и поради факта, че белгийците искат основния пакет акции, като остатъкът би останал при американския концерн.

При сделката, подкрепяна от Германия пък, Магна ще получи 27.5% от Опел, други 27.5% ще отидат в руската банка Сбербанк, служителите на Опел ще получат 10% от независимия автопроизводител, а GM ще запазят останалите 35%.

Днес GM разглеждат финалните оферти за Опел, след което съвсем скоро можем да очакваме изявление.