Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Година след началото на протестите в Бахрейн ситуацията все още е напрегната

Година след началото на протестите в Бахрейн ситуацията все още е напрегната

41
0
Гран при на Бахрейн

Точно преди една година избухнаха политическите събития, довели до отмяната на миналогодишната Гран при на Бахрейн. Състезанието е предвидено в календара за 2012 г. – за 22 април, но се чуват доста скептични гласове, задаващи въпроса разумно ли е изобщо Формула 1 да се връща в размирното кралство, откъдето до ден-днешен идват новини за протести, арести, потъпкване на човешките права, престъпления и пострадали чужди граждани.

В началото на шампионата (който стартира на 18 март с Гран при на Австралия) еуфорията вероятно ще измести за малко обсъждането на Бахрейн, но след това ситуацията неминуемо ще се върне на дневен ред. ФИА все още не взима отношение, въпреки че наблюдава случващото се в Бахрейн и поддържа непрекъснат диалог с организаторите на състезанието, дипломати и т.н. Бърни Екълстоун скоро също не е изразявал мнението си, но поне до януари то не се бе променило. Управляващият търговските права на Формула 1 не виждаше проблем спортът да се завърне в кралството и твърдеше, че проблемите там са най-малко в сравнение с грижите на други държави от региона.

Малкото реакции от страна на отборите засега са в една посока, а именно, че те ще се съобразят с решението на ФИА и Екълстоун. По време на първите предсезонни тестове на пистата Херес обаче неофициално е обсъждан вариант слотът на Бахрейн да бъде зает от Турция, която отпадна от календара, след като не се съгласи да плаща удвоена такса за домакинство. В отборите определено се притесняват от случващото се в Бахрейн и е възможно и да променят позицията си, след като през 2011 г. бяха категорични, че няма да пътуват за там, докато Бърни все още настояваше, че няма нищо опасно.

Междувременно група британски политици подканиха ФИА в открито писмо да преосмисли провеждането на Гран при на Бахрейн. Дни по-късно техни колеги изразиха точно противоположното мнение: че правителството на близкоизточната държава трябва да бъде подкрепено в усилията си да върви по демократичен път и отмяната на старта там би подействал демотивиращо и деморализиращо на страната.

Каквото и да се говори, факт е, че годишнината от началото на протестите бе отбелязана с нови сблъсъци в покрайнините на столицата Манама. Полицията разгонваше младежи, хвърлящи петролни бомби и камъни, с гумени патрони и сълзотворен газ. Части от града бяха блокирани, за да не могат хора да стигнат до площада, където бе центърът на събитията преди 12 месеца. Повечето демонстранти са шиити, недоволни от управлението на сунитското кралско семейство.

Поне 35 души загинаха в пика на демонстрациите (февруари – март 2011 г.) – 30 от тях цивилни. Около 3000 са арестуваните, откакто крал Хамад обяви извънредно положение миналия март, като има свидетелства за насилие и мъчения над хвърлените в затвора. Повече от 4000 служители (включително хора от пистата до Манама Сахир) бяха уволнени, около 30 шиитски молитвени центрове – разрушени.

През януари кралят на Бахрейн направи опит да изпълни някои от желанията на протестиращите, обявявайки конституционни реформи. Освен това нареди възстановяването на някои молитвени центрове и връщането на хора, загубили работата си. Опозицията и наблюдаващите ситуацията организации по човешките права обаче са категорични, че насилието продължава и реална промяна няма.