Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Големите разходи спират Форд за завръщане в F1

Големите разходи спират Форд за завръщане в F1

83
0

Високите разходи във Формула 1 са основната причина Форд да не обмисля завръщане в спорта на този етап. Това обяви директорът на компанията по представянето Дейвид Перицак. С идването на новите собственици от Liberty Media се смята, че F1 би трябвало да стане по-атрактивна за автомобилните производители и да привлече повече от тях в Гран при в бъдеще.

В момента част от спорта са Мерцедес, Ферари, Рено и Хонда, но в миналото в него бяха още Форд, БМВ, Тойота, Пежо и др. За да се случи това обаче изглежда трябва да се намалят значително и разходите, които в момента за водещите отбори надхвърлят $300 млн. на сезон. За последно Форд участва пряко в спорта през 2004 г. когато доставяше двигатели Форд Косуърт на Джордан (на снимката).

„Не гледаме към F1, заяви Перицак. – Не виждам компанията ни в спорта в скоро време. Формула 1 е толкова скъпа. Ако погледнете сериите, в които сме в момента, че видите, че има приложимост на всички наши цели – развиване на нашите инструменти и технологии и прехвърлянето им в серийните автомобили.”

Перицак също така отхвърли слуховете, че Форд ще се завърне в американските серии Индикар, като по думите му състезателните програми в GT сериите, WRC и световния раликрос шампионат пасват по-добре на целите на компанията за релевантност към обикновените коли на пътя.