Начало Други Goodyear очаква 90-ото издание на 24 часа на Льо Ман като ексклузивен...

Goodyear очаква 90-ото издание на 24 часа на Льо Ман като ексклузивен доставчик на гуми за 27 автомобила

2941
0
Goodyear
снимка: Goodyear

24 часа на Льо Ман е най-престижното състезание в календара на надпреварите за издръжливост. Goodyear очаква 90-ото издание на легендарната битка като ексклузивен доставчик на гуми за 27 автомобила от LMP2.

Goodyear проектира и произвежда състезателни гуми Eagle F1 SuperSport за категорията Le Mans Prototype 2 – най-голямата в Le Mans

Тазгодишните 24 часа на Льо Ман са и трети кръг от световния шампионат за състезания за издръжливост (WEC). В допълнение към 15 WEC автомобила, Goodyear ще достави и гуми за 12 LMP2 заявки от екипажи, които се състезават в Льо Ман. Изключителното споразумение на Goodyear за доставка на категорията LMP2 означава, че специалистите на компанията работят в тясно сътрудничество с екипите по настройките и стратегията за целия сезон.

Миналия сезон победителите в LMP2 WRT направиха 363 обиколки от 13,6-километровата писта. Сериите са от по 11 обиколки всеки. Някои отбори правят по 4 стинта с един и същи комплект гуми или около 600 километра. В 24 часа на Льо Ман през 2021 г. най-дългата серия с гуми Goodyear бе 650 км. Една състезателна дистанция във Формула 1 е малко над 300 км и изисква няколко комплекта гуми.

„Goodyear обича да се връща на Льо Ман всяка година“, сподели директорът на Goodyear Motorsport Бен Краули

„Това е връхната точка в календара за състезания за издръжливост и също толкова важно събитие за марката Goodyear. Състезанието продължава 24 часа, но подготовката за предизвикателството на Льо Ман върви през цялата година. Екипът ни очаква с най-голямо нетърпение реалното предизвикателство. Невероятната атмосфера и битките на пистата са това, което прави 24 часа на Льо Ман толкова специално състезание.“

След два кръга от сезона на WEC WRT води класирането със своите пилоти Рене Раст, Робин Фрийнс и Шон Гелаел. Триото се отправя към Льо Ман след победата си в 6 часа Спа-Франкоршамп през май. United Autosports, победител в първия кръг на Себринг, изостава само на шест точки в шампионата.

Тази година екипите на WEC LMP2 ще имат достъп до една мокра и суха гума от Goodyear – няма да има интермедии като преди.

„Работихме усилено, за да разработим мокра гума с много по-голям работен диапазон“, обяснява Майк Макгрегър, мениджър на програмата за издръжливост на Goodyear. „Доволни сме от представянето и сме уверени, че пилотите ще се насладят на предизвикателството да се състезават с тази гума.“

„Инженерите ни проектираха гума, която може да издържи както екстремната жега на Бахрейн, така и студените нощи в Льо Ман. Освен това, от гледна точка на издръжливостта, очакваме по-малко гуми да бъдат използвани по време на състезанието.”

Тази година Le Mans Virtual ще присъства в Le Mans Fan Village. Там феновете ще могат да усетят поне част от предизвикателството и напрежението на истинската надпревара. Goodyear е официален партньор за гуми на шампионата по електронни спортове, който завърши сезона си с виртуалните 24 часа на Льо Ман през януари и включваше някои от най-бързите пилоти в света. Като доставчик на гуми както за състезанието в реалния свят, така и за виртуалната версия, иновациите на Goodyear се представят на нова публика по целия свят.

Стартът на 24 часа на Льо Ман е на 11 юни (събота) в 17 часа българско време.