Начало Автомобили Goodyear подкрепи почистването на пешеходни пътеки в столицата

Goodyear подкрепи почистването на пешеходни пътеки в столицата

34
0

С почистване на пътеките около паметника Левски и с демонстрация на техника стартира нова инициатива, свързана с безопасността на движението.

Желанието на организаторите е да привлекат вниманието на участниците в трафика към пешеходните зони. За целта над 50 пътеки в центъра на София ще бъдат основно почистени и маркирани на тротоара със знаци и послания – „Мини на чисто“. Инициативата е организирана със съдействието на КАТ, Съюза на българските автомобилисти и Столична община.

Почистването става със специални бусoве, оборудвани с автономна система за почистване. Пътека на булевард отнема средно 20 – 30 минути, а за централните пътеки ще бъде отделен един уикенд.

Идеята е почистването на пътеките да бъде ежегодна пролетна инициатива и да се присъединят общини от цялата страна.

Пътната безопасност е от първостепенна важност за нас, затова подкрепяме инициативата за почистването на пешеходните пътеки в столицата. В Goodyear вярваме, че безопасността на пътя е споделена отговорност и се надяваме кампанията да повиши отговорността на гражданите и институциите, да привлече вниманието на всички участници в движението и да подпомогне безопасността на движението в София – коментира Борислав Враджалиев, регионален мениджър продажби на леки и лекотоварни гуми в Goodyear, един от основните партньори на кампанията.

Само през 2012 г. в зоните на пешеходните пътеки са регистрирани 444 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 10 души и са били ранени 465. В зоните на спирките за обществен транспорт в населените места са пострадали 181 души, от които са загинали 9 по данни на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Според доклада за 2012-та в градовете най-голям е броят на пострадалите при блъскане на пешеходец.