Начало Други Goodyear ще разшири присъствието си в WEC

Goodyear ще разшири присъствието си в WEC

89
0
Goodyear
снимка: Goodyear

Goodyear ще разшири присъствието си в WEC. Американският производител ще бъде ексклузивен доставчик на новата категория на световния шампионат LMGT3, която ще бъде въведена през 2024 г. По този начин Goodyear ще доставя своите продукти в два от класовете на престижния шампионат за издръжвливост на ФИА.

Goodyear спечели конкурса на ФИА за доставка на гуми за новата категорията, която ще замени GTE през 2024 г. Тригодишният договор между американската компания и федерацията гласуване от Световния съвет за моторни спортове на ФИА, е увеличаването на присъствието на марката в шампионата. Преди това Goodyear стана изключителен доставчик в клас LMP2 на WEC и Европейските серии Льо Ман (ELMS) от 2021 г. Американците станаха и единствен доставчик в клас GTE на ELMS преди сезон 2021

Тази година ще бъде последна за ерата GTE на световния шампионат за издръжливост. В края на 2022 г. ФИА закри класа GTE Pro. Тази година ще бъде закрит и класа GTE Am. На тяхно място ще се появи новата категория LMGT3. В нея ще се използват новото поколение спортни автомобили от клас GT3.

Традиционно Мишлен е основният партньор на WEC от неговото създаване на през 2012 г. Въпреки това някои екипи от Класовете LMP2, GTE Pro и GTE Am са използвали смеси на Дънлоп.

„Гумите са една от ключовите области, които ще се развиват през следващите няколко години“, сподели Ришар Миле.

„Вече се отказахме от подгряването на гумите. Сега постепенно ще намалим броя на наличните смеси. Затова наличието на опитен партньор, който вече познава както WEC, така и състезанията в GT3, е сериозно предимство. Фактът, че автомобилите от LMGT3 ще се движат с налични в търговската мрежа гуми, е положително развитие, което ще намали разходите на състезателите“, добави президентът на WEC.

„Радваме се, че имаме на борда си високоуважаван производител на гуми. В същото време категорията  LMGT3 се подготвя да излезе на пистата през следващата година. Отборите ще се възползват от опита на Goodyear в доставката на качествени гуми на конкурентна цена“, каза президентът на Automobile Club de l’Ouest (ACO) Пиер Филон.

Goodyear ще разшири присъствието си в WEC през 2024 г. Американският производител вече ще бъде ексклузивен доставчик на гуми на два от класовете на шампионата (LMP2 и LMGT“). В същото време категорията на хиперавтомобилите ще продължи да използва продуктите на Мишлен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Goodyear (@goodyear)