Начало Автомобилни новини Google разговоря с автоконцерни за въвеждането на автомобили с автономно управление

Google разговоря с автоконцерни за въвеждането на автомобили с автономно управление

56
0

Google започна разговори с повечето автомобилни концерни относно въвеждането на автомобили с автономно управление на пазара. Това съобщи шефът на проекта Крис Урмсън, цитиран от Automotive News Europe.

Сред посочените от Урмсън доставчици са Robert Bosch, ZF Lenksysteme, LG Electronics, Roush и т.н. Той потвърди, че Roush са произвели двуместния модел, с който Google планира да започне тестове в нормалната пътна мрежа.

– В някакъв момент ще търсим партньори, с които да произвеждаме цели автомобили и да изведем технологията а пазара – заяви Урмсън.

На въпрос кога може да се случи това, отговорът бе:

– Когато е безопасно и сме готови.

Урмсън отказа да посочи с кои компании се водят разговори. Според Ройтерс контакт е осъществен с редица концерни, сред които General Motors, Ford Motor, Toyota Motor Corp., Daimler, Volkswagen Group.

За 2015 г. Google планира тестове на конструираните от Roush прототипи. На затворени трасета колата ще може да оперира съвършено самостоятелно, твърди Урмсън – без волан, спирачки и т.н. Заради законите в Калифорния обаче тестове по нормалните пътища мога да се правят само с налични контролни системи и манекен на шофьорската седалка.

Очакванията на Google са първите напълно автономни коли да са готови за производство до пет години. Същия възглед изрази преди няколко дни главният изпълнителен директор на Tesla Motors Елон Мъск. Според него обаче въвеждането на такива модели ще се забави поне до 2022 – 2023 г. заради липсата на държавни регулации относно автономно управляващи се коли. Урмсън смята, че не вижда особени законови пречки.