Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Абу Даби – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

Гран при на Абу Даби – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

538
0
Гран при на Абу Даби 2023
снимка, Пирели

Гран при на Абу Даби е последен 22-ри кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на пистата „Яс Марина“ с дължина 5.281 км и разположена на остров Яс.

Гран при на Абу Даби е едно от по-модерните състезания в историята на F1. Събитието фигурира в календара на световния шампионат от 2009 г. насам. Традиционно Абу Даби приема финалния старт за сезона. Изключение правят кампаниите през 2011, 2012 и 2013 г.

Тази година Абу Даби отново приема финалния старт за сезона. Въпреки че титлите при пилоти и конструктори вече са решени, има някои битки, които имат значение. Мерцедес и Ферари се борят за второто място при конструкторите, а Макларън и Астън Мартин- за четвъртото. По-назад Уилямс, Алфа Таури и Алфа Ромео водят борба за седмата позиция при конструкторите.

Макс Верстапен (Ред Бул) ще потегли от първа позиция в последния старт за сезон 2023. Нидерландецът спечели 12 квалификации през настоящата кампания. До него застава Шарл Льоклер с Ферари. На втора редица в Абу Даби са Оскар Пиастри (Макларън) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Зад тях са Ландо Норис (Макларън) и Юки Цунода (Алфа Таури). На четвърта стартова редица са Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Нико Хюлкенберг (Хаас). Топ 10 допълват Серхио Перес (Ред Бул) и Пиер Гасли с Алпин. Люис Хамилтън (Мерцедес) потегля 11-ти, а Карлос Сайнц (Ферари)- 16-ти.

Според Пирели, стратегията в Абу Даби може да бъде с едно или две спирания в бокса. Първият вариант е с едно спиране. Той включва старт с медиум за 20-26 тура, след което се слага хард. Втората опция с един бокс е потегляне със софт за 12-тура. После се слага софт.

Първата опция с две спирания в Абу Даби е потегляне с медиум за 12-18 тура. След това се слага хард до обиколка 33-39 и още един стинт с твърдите гуми на Пирели. Втората опция е потегляне с медиум за 12-18 тура, след което се слага хард до обиколка 33-39. Накрая се слагат меки гуми. Разбира се, една поява на виртуална или реална кола за сигурност може да разбърка стратегиите.