Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Австралия може да не открие сезон 2014

Гран при на Австралия може да не открие сезон 2014

47
0
Албърт парк,Гран при на Австралия

Гран при на Австралия може да не е домакин на първата надпревара от Формула 1 за сезон 2014, пише австралийският вестник The Sunday Herald Sun. В падока от известно време се носят слухове, че първият кръг за 2014-та ще се проведе в Бахрейн, когато ще се отпразнува и 10-годишният юбилей на състезанието. Според публикацията на австралийския вестник надпреварата в Бахрейн ще се проведе на 2-3 март (около две седмици по-рано от обичайното начало на сезона в F1). От своя страна организаторите на австралийската Гран при нямат нищо против състезанието в Мелбърн да се проведе след Бахрейн в средата или края на март, защото така няма да се припокрива с ежегодно провеждания фестивал Муумба в Мелбърн и мачовете на австралийската футболна лига.

Предпочитанията ни са да запазим третия уикенд на март – коментира шефът на Австралия Гран при Корпорейшън Андрю Уестакот.

През 2006 г. Гран при на Австралия беше отложена за началото на април, но според Уестакот това не е навредило на зрителския интерес, като феновете са наброявали над 300 000 души. Той допълни, че надпреварата в Мелбърн продължава да запазва популярността си сред почитателите на спорта и да носи сериозни приходи:

Това ще бъде 19-то провеждане на състезанието в Мелбърн с традиционно място в средата или в края на март. Гран при на Австралия вече е затвърдена като едно от най-важните събития в календара на града. Както посещаемостта, така и приходите имат силен ръст през последните 5 години.

Все още няма потвърден календар от ФИА за сезон 2014. За момента изглежда, че ако настоящите състезания се запазят и провеждането на предвидените надпревари за догодина в Русия и Ню Джърси се потвърди, тогава 2014-та може да е най-дългата състезателна година в историята на спорта с общо 21 надпревари. Това обаче вероятно ще е критикувано от някои отбори, така че се очаква ситуацията тепърва да се разяснява. Освен това списание Speed Week изрази съмненията си за провеждането на надпревари в Корея и Индия през 2014 г. Според изданието на пистата Йонгам няма да има състезание догодина, заради ниската популярност на спорта. Гран при на Индия през 2014-та пък може да не се финансира, защото организаторите от Jaypee Group са пред фалит според индийски източник.