Начало Избрани Гран при на Австралия може да се проведе на изкуствено осветление

Гран при на Австралия може да се проведе на изкуствено осветление

995
0
Гран при Австралия, Албърт парк, Мелбърн, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Австралия може да се проведе на изкуствено осветление. Вероятността за това става все по-голяма след като главният изпълнителен директор на AGPC Андрю Уестакот подкрепя идеята за бъдеща нощна надпревара на пистата Албърт парк.

Гран при на Австралия влиза в календара на F1 през 1985 г. Оттогава събитието почти неизменно присъства в графика на световния шампионат с изключение на 2020 и 2021 г. Първоначално състезанията са се провеждали през есента на пистата Аделаида. През 1996 г. керванът на F1 се мести в Мелбърн и пистата Албърт парк. В допълнение, надпреварите в страната се местят през пролетта

До момента абсолютни всички издания на Гран при на Австралия са се провеждали на дневна светлина. За съжаление, часовата разлика между континенталната държава и Европа е доста сериозна. Това от своя страна създава известни неудобства на зрителите от тази част на света.

През последните петнадесетина години стартовият час на надпреварата бе изместен малко по-назад. По този начин събитието трябва да бъде по-удобно за гледане от почитателите на F1 в Европа.

Последното издание на Гран при на Австралия започна в 16 часа местно време. По-късното началото на събитието обаче крие и своите рискове, особено при забавяне заради червени флагове.

Тази година надпреварата в Мелбърн бе спирана общо три пъти и продължи повече от два часа. Това доведе до намаляване на температура на асфалта. Освен това слънцето започна да залязва, което затрудни видимостта на пилотите.

Недостатъчната слънчева светлина оказа своето влияние във втория рестарт на надпреварата в Австралия. Според Серхио Перес, последните обиколки на състезанието са били много опасни заради ниската видимост и студения асфалт.

Потенциалното провеждане на състезанието през нощта би могло да облекчи част от времевия натиск и да го направи по-удобно за европейските зрители. Според Уестакот, организаторите трябва да останат отворени за тази идея в близко бъдеще

„[За] корпорацията [за Гран при на Австралия (AGPC)]  предпочитанията са към състезание на слънчевата светлина. Но това, което бих казал, е, че щата Виктория прави добре едно нещо – въвежда иновации в големите събития“, сподели Уестакот.

„Сега трябва да гледате към 15-годишния хоризонт. Затова правителството на Виктория смята, че това е важно, за да осигури [новата сделка] – всъщност можете да правите неща в бъдещето. Хубавото е, че си партнираме с F1 от 1996 г. и затова можем да правим тези неща с много силна връзка. Вероятно простият отговор на този въпрос е да бъдете непредубедени.“

Гран при на Австралия експериментира с различни стартови часове през последното десетилетие. Но едно изцяло нощно състезание би изисквало значителни инвестиции по отношение на осветлението, тъй като в момента Албърт парк не разполага с инфраструктура за такова състезание.

Една от промените, за които AGPC ще трябва да се подготви, е напускането на Уестакот. Главният изпълнителен директор на корпорацията ще се оттегли от своя пост, който заемаше от 2011 г. насам.

В края на миналата година Уестакот заяви, че моментът да се оттегли е подходящ както за него, така и за състезанието. Той също така добави, че очаква „своевременно“ да бъде обявен неговият наследник.

„Моментът беше подходящ както за мен, така и за корпорацията. Контрастните години между началото на COVID-19 през 2020 г. и начина, по който отворихме Мелбърн за спортния свят през 2022-ра, създадоха огромни спомени, които ще помня завинаги“, каза още Уестакот.