Начало Форум Гран при на Австралия – коментари преди старта

Гран при на Австралия – коментари преди старта

3134
0

Гран при на Австралия е първи кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г. Надпреварата трябва да се проведе на пистата Албърт парк в края на тази седмица. Събитията преди състезанието преминават под знака на епидемията от COVID-19. На трима членове на екипите на Хаас и Макларън бяха взети проби и се очакват резултатите от тях. Засега няма индикации за отмяна на надпреварата.

2020 г. е първата от влизането на Пирели във Формула 1, през която сезонът ще започне с абсолютно същите гуми като тези от предходната състезателна година. За Австралия бяха посочени смесите C2, C3 и C4 (съответно като хард, медиум и софт). Това е същата селекция като тази през 2019 г., а гумите са средните по твърдост в гамата на Пирели за Гран при.

Част от пистата Албърт парк е публична инфраструктура и трасето е доста мръсно в началото на състезателния уикенд. Избраните типове гуми дават възможност на пилотите да се справят както с това предизвикателство, така и да заложат на различни стратегии в състезанието. Пистата е доста неравна, което влияе на сцеплението. Времето често е променливо.

„Пилотите би трябвало да са добре подготвени за Мелбърн, тъй като заложихме на абсолютно същите гуми като миналата година”, коментира шефът на спортния департамент на Пирели Марио Изола. „Може би единствената неяснота е как точно ще се представят смесите с новите коли, които вече демонстрираха, че са значително по-бързи от предшествениците си. В близкото минало най-често използваната стратегия бе с 1 спиране в бокса. Засега няма причина да смятаме, че това ще се промени. Започва обаче краят на една ера – тази на 13” гуми във Формула 1.”